Spor sonrası beslenme temel olarak sporda kaybedilen glikojen depolarının yeniden doldurulması ve kasların onarımı için gerekli olan besin değerlerinin alınması için özenle düzenlenmelidir. Spor sonrası beslenme kişinin hedefine ulaşmasındaki en önemli noktalardan biridir.
Profesyonel sporcular spor öncesi ve sonrası beslenmelerinde uzmanlar tarafından seçilmiş besinleri kalori miktarına göre kullanırlar. Ancak kilo vermek için spor yapan veya sadece sağlıklı kalmak için spor yapan kişiler de bu beslenmelerini dikkatlice hazırlamalı ve gerekirse uzmanlardan yardım almalıdır.
Önerilen içerik: Kadınlar İçin Evde Sıkılaşma Yolları
Kilo Vermek İçin Spor Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?
Kilo vermek için çoğunlukla yemeklerden ve öğünlerden kısılsa da aslında sağlıklı kilo vermenin yolu yeterli kalori alıp spor yapmaktan geçmektedir. Yiyeceklerin kısıtlanmasındaki amaç belirli kalori hesabının aşılmaması ve sağlıksız besinlerin tüketiminin azaltılmasıdır. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek için beslenmeye ek olarak spor da yapılmalıdır.
Kilo vermek için spor yapanların spor sonrası beslenmede dikkat etmeleri gereken nokta protein tüketimidir. spordan sonra kasların onarılması gerekir ve kaybolan kas kütlesinin yerine yenilerinin konması için spor sonrası beslenmede proteinin mutlaka yer alması gereklidir.
Spor sırasında beden sıvı kaybeder, sıvı kaybeden vücutta yağ yıkımı azalır ve kilo vermek zorlaşır. Bu nedenle spordan sonra su tüketilmesi çok önemlidir. Spor yaptıktan sonra 2-3 bardak suyun aralıklı olarak içilmesi tavsiye edilmektedir.
Spor Öncesi ve Sonrası Beslenme
Spor öncesindeki beslenme, glikojen depolarının doldurulması için karbonhidrat ağırlıklı olmalıdır. Bazı sporlar uzun süreli ve yavaş tüketimli olduğu için makarna, tam tahıllı ekmek gibi besinler daha uygun olurken kısa süreli ve yoğun enerji tüketimli sporlardan önce meyve ve enerji içeceği gibi besinler uygun olur. Spor yapmadan 3-4 saat önce tüketilmesi önerilen besinler,
- Haşlanmış patates,
- Domates soslu makarna,
- Tam tahıllı ekmek,
- Esmer pirinç ve bulgur pilavı,
- Yağsız et,
- Fıstık ezmesi,
- Tost,
- Yoğurttur.
Spor sonrası beslenme glikojen depolarını doldurmaya ve yıpranan kasları onarmaya yönelik olmaktadır. Spor sırasında bedenin glikojen depoları tamamen boşalabilir. Zorlanan kaslar yıpranır ve bu da kasların onarılması ve güçlendirilmesi için olanak sağlayan önemli bir durumdur. Spor sonrası beslenmede,
- Tahıl ürünleri,
- Yulaf ezmesi,
- Patates,
- Yağsız kırmızı et,
- Balık,
- Tavuk veya hindi,
- Yumurta gibi besinlerin yeri önemlidir.
Zayıflamak İçin Spordan Ne Kadar Süre Sonra Yemek Yenmeli?
Spor sonrası beslenmesi genellikle spordan sonraki 2 saat içinde yapılmaktadır. Bedenin enerji kaynaklarını yeniden doldurmak ve bedendeki zorlanan kasların onarılmasını sağlamak için spor yaptıktan sonraki 2 saat içinde protein, karbonhidrat ve yağ besin türlerinden mutlaka tüketmek gereklidir.
Zayıflamak için spordan sonraki 2 saat içinde besin tüketilmeli ancak kalori miktarına dikkat edilmelidir. Günlük alınması gereken miktarın çok altına inilmemeli veya çok üstüne çıkılmamalıdır. Sporda harcanan kaloriyi de düşünerek kilo vermeye yarayacak biçimde beslenilmelidir.
Kilo Vermek İçin Spordan Sonra İçilmesi Gerekenler
Spordan sonra içilmesi gerekenlerin en başında su gelmektedir. Sıvı kaybeden vücut kilo vermeye direndiği için ve yağ yakımı azaldığı için öncelikle su içilmeli ve vücut susuz bırakılmamalıdır. Spordan sonra aralıklı olarak 2-3 bardak su tüketilmelidir. Spordan sonra içilmesi tavsiye edilen içecekler,
- Su,
- Kefir,
- Ayran,
- Meyve suları,
- Soda,
- Yeşil çay ve smoothiedir.
Spor Sonrası Yağ Yakımını Arttıran Besinler Nelerdir?
Spor yapmak yağ yakımını sağlar ancak spordan önce ve sonra tüketilen yiyecekler de yağ yakımını hızlandırabilir. Spor yaptıktan sonra yağ yakımını hızlandıran besinler,
- Tarçın,
- Hindistancevizi yağı,
- Zencefil,
- Ketentohumu,
- Kahve,
- Elma sirkesi,
- Yeşil çay,
- Badem, çiğ fındık gibi kuruyemişler,
- Kırmızı meyveler,
- Limon,
- Avokado,
- Greyfurt,
- Ananastır.
Önerilen içerik: Hızlı Ve Yavaş Tempoda Koşmanın Yararları ve Zararları