Sağlık

Meme Kanseri Hakkında Ne Kadar Bilginiz Var

Neler Okuyacaksınız --->

Meme kanseri kadınlarda çok sık görülen kanser türleri arasında yer alıyor. 8 kadından 1’i meme kanserine yakalanma riski taşır. Herhangi bir meme dokusunda hücre gelişebilir. En çok görülen meme kanseri tipi meme kanallarından kaynaklanan, Duktal adı verilen kanser tipidir.

İkinci sırada ise süt bezelerinden kaynaklanan lobüler adı verilen kanser türü yer alır. Görülme sıklığı yüksektir. Nadir olarak da diğer dokularda oluşan medluller, tübüler, müsinöz adı verilen türler görülür.

Riskler

Tedavide başarı oranı diğer kanser türlerine göre çok yüksektir.  Genetik olabileceği  gibi  yaşam kalitesi ile de doğru orantılıdır. Sigara kullanımı, alkol tüketimi, aşırı kilo, obezite, erken yaşta adet görmek, ilk doğum yapma yaşının 30’dan fazla olması, 55 yaşından sonra menopoza girmek, teyze, anne, kız kardeş ve anne tarafından akrabalarda meme kanseri öyküsü olması ve kadın olmak risk unsurlarıdır.

Belirtiler

Memede ağrısız ve ele gelen kitle, meme ucunda çekilme, meme dokusunda portakal kabuğu görünümü, meme ucunda akıntı, memede içe doğru çökme, meme ucunda hassaslık ve ileri evrede ağrı eşlik edebilir.

Tanı

Erken tanı çok önemlidir ve erken tanıda  tedavi oranı çok yüksektir. Öncelikte her kadın kendi kendini evde muayene etmeyi öğrenmelidir. Erken tanı için ayna karşısında her iki meme görüntüsünü, sırt üstü yatarak her iki memeyi ve koltuk altını el ile muayene etmek gerekir. Muayene ayda bir kere kendimizin seçeceği bir gün düzenli olarak mutlaka yapılmalıdır. Meme görüntüsünde değişiklik ve ele gelen kitle fark edildiğinde vakit kaydetmeden hekime başvurulmalıdır. 20-40 yaş arası ayda bir kere kendi  kendine el ile muayene, 40 Yaş ve üstü için ayda bir kere kendi kendine el ile muayene ve iki yılda bir mamografi çekilmesi tavsiye edilir.

Tedavi

Öncelikle her hastanın tedavisi aynı olmayabilir. Tedavi için hastanın  yahşi, hastalığın evresi, kanserin türü, kanserin bulunduğu bölge, hücrenin yayılımı, metastas,  diğer sağlık sorunları gibi pek çok faktör göz önünde bulundurulur. Hekimler tarafından yayılma ve kanserin bulunduğu bölgenin riskli olduğuna karar verilirse meme tamamen alınabilir.

Önerilen İçerik: Lenfoma belirtileri nelerdir? Lenf Kanseri Hakkında Detaylar

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu