Sanat TarihiBilgi

Fantastik Roman Nedir?

Fantastik roman şimdiye kadar pek çok okuyucunun karşılaştığı bir roman türüdür. Bu tür eserlerde hayal gücü sonuna kadar kullanılır ve okuyucuya gerçeküstü bir dünya kurulur. Bu nedenle iyi bir fantastik roman yazmak çok büyük bir emek istemektedir.

Fantastik dünya dinamikleri bizim halihazırda yaşadığımız dünyadan biraz daha farklıdır. Bu dinamiklere yazar kendisi karar verir. Fantastik roman her ne kadar hayal gücünün özgürce kullanılabileceği bir yer olsa da, aynı bizim dünyamızdaki tutarlılık ve mantık olduğu gibi, fantastik romanlarda da bir düzen olması gerekir. Sıfırdan inşa edilen bu düzen ne kadar iyi olursa, kitap o kadar iyi bir eser olur.

Fantastik Roman Nedir?

Fantastik roman, fantastik edebiyat eserlerinin roman biçiminde yazılmış olanıdır. Fantastik eserlerin ortak özelliği bu eserlerde kurgulanan dünyanın yaşadığımız gerçek dünyadan bağımsız bir şekilde kurulmasıdır. Yazar kendi eseri için yeni bir evren, yeni bir dünya yaratır. Bu nedenle gerçek dünyada deneyimleyeme imkanımız olmayan şeyleri bu tür eserler sayesinde deneyimleme imkanı buluruz.

fantastik kelimesi nereden gelir?
fantastik kelimesi nereden gelir?

Fantastik Kelimesi Nereden Gelir?

Fantastik edebiyata ismini veren asıl kelime “fantastique” kavramıdır. Bu sözcük Fransızcadan dilimize geçmiştir. Ancak bu kelimenin asıl kökeni Eski Yunancadır. Fantastik kelimesi anlam itibariyle “hayali, düşsel, görüntüsel” olarak kullanılır. Bu sebeple var olmayan bir dünya yaratılan fantastik edebiyat için de bu kavram kullanılır.

Fantastik Roman Türleri

Fantastik roman iki ana türe ayrılır. Bu türler fantastik dünyanın gerçek dünyayla olan bağına göre farklılaşır.

  • 1. Tür Fantastik Roman: Bu romanlar kurgusal olarak temellerini gerçek dünyadan alır. Bu tür romanlarda sanki gerçek dünyada yaşanmaktadır ancak bu dünyada gerçeküstü ögeler vardır. Bu tür romanlarda okuyucu sıklıkla gerçek ve hayal olanı anlayamaz. Okurun kafasını karıştırmak bu romanlardaki amaçlardan biridir.
  • 2. Tür Fantastik Romanlar: Bu romanlar da tamamen yeni bir dünya yaratılan, gerçek dünyadan ögeler alınsa da bu ögelerin fantastik unsurlarla karıştırıldığı eserlerdir. Fantastik roman denince akıllara ilk gelen tür bu ikincisidir.
fantastik roman örnekleri
fantastik roman örnekleri

Fantastik Roman Örnekleri

Fantastik romanlar özellikle günümüzde pek çok örneğinin verildiği ve okurun da sıklıkla tercih ettiği eserlerdir. Günümüzde fantastik roman denildiğinde akla ilk gelen kitaplar vardır.

  • J. R. R. Tolkien – Yüzüklerin Efendisi
  • J. R. R. Tolkien – Hobbit
  • George R. R. Martin – Taht Oyunları
  • Ursula K. Le Guin – Yerdeniz Büyücüsü
  • Patrick Rothfuss – Kral Katili Güncesi
  • J. K. Rowling – Harry Potter

Geçmişten Günümüze Fantastik Edebiyat

Fantastik edebiyat klasik anlamıyla her ne kadar 18.yy’dan sonra gelişmeye başlasa da bu edebiyatın kökenleri Gılgamış Destanı’na kadar uzanır. Bin bir Gece Masalları, Antik Yunan’da verilen bazı eserlere kadar uzanır. Ancak modern anlamda fantastik edebiyatın ilk örneği Jacques Cazotte’in Aşık Şeytan isimli uzun öyküsüdür. Daha sonrasında yazılan fantastik eser de Jan Potocki’nin Zaragoza’da Bulunmuş El Yazması’dır. Bu eser her ne kadar Aşık Şeytan’dan hemen sonra yazılsa da 1958’de yayımlanmıştır.

önemli fantastik edebiyat eserleri
önemli fantastik edebiyat eserleri

Önemli Fantastik Edebiyat Eserleri

Fantastik edebiyat ilk çağ zamanına kadar uzanan bir edebiyat türüdür. İnsanlar her zaman hayal güçlerini kullanarak gerçeküstü ögelerin yer aldığı hayali olaylar yaratmışlardır.

  1. Gılgamış Destanı
  2. Kont Horace Walpole – Otranto Şatosu
  3. Madauruslu Apuleius – Başkalaşımlar
  4. Madauruslu Apuleius – Altın Eşek
  5. Bin Bir Gece Masalları
  6. Mary Shelley – Frankenstein
  7. Guy de Maupassant Öyküleri
  8. Bram Stoker – Dracula
  9. Gustav Meyrink – Der Golem
  10. Alice Harikalar Diyarında
  11. Oz Büyücüsü

İlginizi Çekebilir: Reading Zindanı Baladı Ve Oscar Wilde

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu