Bilgi

Patreon ne işe yarıyor?

Bu günlerde popüler olan Patreon Ne işe Yarıyor? Patreon nedir? Patreon üzerinden nasıl para kazanılır? Bu konuları sizlere açıklayacağım. Yani Patreon hakkında bilinmesi gerekenler neler? Patreon Bağış sistemi nedir?  Sizlere Bunları açıklamış olacağım.

Patreon Nedir?

Patreon; sistemi bir nevi bağış sistemidir. Genellikle web siteleri, Youtube kanalları, Podcast yayıncıları ve internet bazlı online içerik üreticileri için kurulmuş bir nevi bağış sistemidir. Burada örneğin bir web sitesi düşünün. Hiç bir gelir kazanmadan web sitesi yazanları düşünün, bunların giderlerini karşılamaları için kurulmuş bir nevi bağış sistemidir. Patreon Bağış sistemi nedir? Sorusunun cevabını sizlere hazırladık.

Kimi içerik üreticileri reklam veya yan gelirleri var iken kimi web siteleri de sadece faydalı bilgiler sunmak adına bu işi yapmaktadır. İşte bizler gibi çok az kazanan veya hiç kazanmayan web siteleri sahiplerine yardım etmek isteyenler bu sisteme girip size para gönderimi sağlayabilirler.

Patreon Nasıl işliyor?

Parteon bağış sistemi şu şekilde işlemektedir. Şimdi öncelikle web sitesi ve youtube kanalı sahibi kendisine bir Patreon hesabı açmalıdır. Bu açtığı hesapta ise kendine ait bir kod olacaktır. O kodu gelip kendi web sitesine koyacaktır. Dışarıdan bir ziyaretçi geldi diyelim. Yazıyı okudu beğendi ve kendisine fayda sağladığı düşüncesiyle sizin o siteye koyduğunuz kod üzerinden girerek kendisine hesap açıp oraya para yüklemesi yaptıktan sonra size bağış yapabilir. Patreon bağış sistemi bu şekilde işliyor.

Patreon Nasıl işliyor? Bunu bilmeden önce de örnek olarak bizler gibi web sitesi ile ilgilenenleri baz alırsak eğer örneklendirmeye buradan başlamak isterim. Bizler Patreon sistemini web sitelerimize uygulamak isteriz. Çünkü çok fazla giderle karşı karşıyayız. Bu giderlerin birazını Patreon ile bağış sahipleri yaparsa daha da iyi hizmet verebiliriz. Şimdi web sitesinin bağışa mı ihtiyacı var diyenleri duyar gibiyim. O zaman sizlere şimdi bir web sitesinin yıllık giderleri hakkında detaylı bir hesap yapacağım.

Yıllık Web Sitesi Giderleri ne kadar?

Patreon ne işe yarıyor? Anlamak için öncelikle örnek olarak web sitesi hakkımda genel bir bilgiye sahip olmamız gerekiyor. Şimdi bir web sitesi işine girmişseniz kabaca sizlere bir hesap yapacağım. Örneklendirerek anlatıma devam etmek istiyorum. Mesela ben aaaaaaaa.com sitesinin sahibiyim. Benim kafamda bir proje var ve onu web sitesi olarak hayata geçirmeyi düşünüyorum. Sizler için yıllık olarak ve emek karşılığında ne kadar maddi manevi zorluk çekiliyor onları derledim.

Şimdi gelelim maddi giderlere: Örneğin aaaaaa.com sitesini almak istiyorum. Öncelikle domain denilen bir alan adı yani Pozitif İçerik.com sitesinin uzantısı gibi düşünün. Bunun için vereceğim para yıllık 70-80 TL artı premium site ise de duruma göre 300 TL belki de 2 bin TL ye kadar çıkıyor. Yani bunu aldıktan sonra bitmiyor tabiki bunu kuracağınız sistem gerekiyor.

Bu sistem için ise orta dereceli bir hosting ve sunucu paketine ihtiyacımız var. Şimdi bunların fiyatlarına bakalım. Örneğin güzel firma dediğimiz kaliteli firmalarda hazır hosting + wordpres paketi en az yıllık 400-500 TL arasında değişiyor. Yani yıllık bunun için 500 TL gözden çıkarmanız gerekiyor. Ayrıca bu sisteme kurulacak tema ise en kötü yerli bir tema almayı düşünüyorsanız eğer güncel tema fiyatı Tek seferlik 150 TL ile 300 TL arasında değişiyor. Biz buna da ortalama fiyat verirsek eğer 200 TL gibi bir tema almış olalım.

Şimdi bitti diyenler olabili ama daha bitmedi. İş yeni başlıyor. Bu siteyi kurduk temayı yükledik ve hostingde site çalışıyor. Vermiş olduğumuz ortalama ücret ise Başlarken

Domain: 80 TL(Yıllık)

Hosting 500 TL (yıllık)

Tema 200 TL (Tek Seferlik)

Bu sadece teknik ablamda harcadığınız miktar oldu. Yani bir site kuruluş aşamasında tam olarak 780 TL ye kuruldu. Bu 1 yıllık ücreti oldu. Fakat şimdi ise projeye hazırsınız. Ama şimdi de eğer Google için güzel bir site olmak istiyorsanız eğer günde en az 5 içerik girmeniz gerekiyor. Bu da siz yazarsanız ciddi bir zihin yorgunluğu demektir. Bunu da para ile yaptırmak isterseniz. Şu anda benim yazdığım makale 600 kelimeyi geçen bir makaledir. Yani bunu başkalarına yazdırarak (editör) de bu işi devam ettirebilirsiniz. Onun için ise cebinizden çıkacak miktar ise şu şekildedir.

Makale yazarları kaliteli bir içeriğin 100 kelimesini en az 2 en çok 5 TL ye yazmaktadır. Biz de minimum bir hesap çıkaracağız. 100 kelimesini  2 TL den hesaplarsak eğer makale en az 500 kelime olması gerekiyor. Yani günde 5 makalemiz ise 2 bin 500 kelime yapıyor. 100 kelime X 2 TL dersek eğer günde 50 TL sadece makale gideriniz oluyor. Bunu da ay ile çarpınca 1.500 TL yapıyor. Onu da yıl ile çarpınca da 18 bin TL yapıyor.

Şimdi dışarıdan bakınca kolay gibi görünse de gerçekten kaliteli bir site ve içerik oluşturmak isterseniz bu kadar paranız gidiyor. Günde 5 yazı ben yazarım diyorsanız da yıllık 18 bin tl niz cebinizde kalıyor. Şimdi ortalama bir hesapla sizin yıllık gideriniz ne kadar oldu.

Toplam Teknik anlamda gider 780 TL

Makale ve içerik hizmeti için ise Yıllık 18 Bin TL yapıyor.

Yani Yıllık 18 Bin 780 TL harcıyorsunuz. Bunun da karşılığını alamayan bir site yaparsanız eğer tabi projeniz batmış oluyor. O 18.780 TL boşa gitmiş oluyor. Tabi bunlara kendi reklamınızı veya SEO çalışmanızı daha katmadım bile.

Web Sitesi Geliri Nasıl Olur?

Web sitesini açtınız. Bu kadar para bağladınız. Tatması için reklam vs yaptınız. Sizlerin toplamda cebinden 25 Bin tl çıktı. Bir yıllık gider bu şekilde ortalama olarak. Geliriniz ise ne olacak merak ediyorsunuz tabi ki de.  O da proje tutarsa tabi kazancınız olacak. Mesela Adsense reklamlarına başvurdunuz. Başvuru için en az 2 aylık bekleme süreniz var. O kadar az yazıya reklam genelde onaylanmıyor. Kafadan iki ayınızı reklam başvurusu için düşün. Kaldı 10 ay onaylandıktan sonra ziyaretçinize göre reklam geliri olmaktadır. Sağlam bir proje ise reklam geliriniz günlük 40-50 TL olur yavaş yavaş artarak ilerler. Yani bunun için de en az 20 Bin Tekil ziyaretçiye ihtiyacınız var.

Bu ziyaretçiyi de ilk başta yakalayamayacağınız için ilk aylardaki reklam kazancınız günde 5-10 TL olacak ne zaman ki ziyaretçiniz 10 Bin 20 Bin olursa 50-60 TL yi göreceksiniz. O yüzden web sitesi için akılcı ve sağlam olmayan proje ile başlamak boşa kürek çekmek olacaktır. Bu da ilk yılda yaptığınız yatırımı bile amorti etmeyecektir. Şimdi iş bu kadar ciddi iken web sitesi sahipleri ise bu yükün altından nasıl kalmayı başarsın. İşte tam da burada yeni kurulan patreon sistemi devreye girecek. Yani bir nevi bağışlar ile veya Patreon ile Web sitesinden para kazanmak nasıl olur onu tatmış olabilirsiniz. Patreon üzerinden nasıl para kazanılır? Sorusunun cevabını burada verdik. Aşağıda da açıklayacağız.

Patreon Ne işe Yarıyor?

Patreon ne işe yarıyor? Gelelim asıl konumuza patreon ne işe yarıyor merak edenler detayları okumaya devam etsinler. Patreon bağış sistemi bir web sitesinin veya bir YouTube kanalının devamlılığını sağlamış oluyor. Çünkü web dünyası ve online dünyada ayakta durmak yıkılmamak çok zor. Ayrıca maddi bir güç gerektiren bir ortamdır. Örneğin Pozitif İçerik sitesi olarak bizler azıcık reklam geliri ve arada bir sponsorluk yazıları (tanıtım yazıları) ile giderleri karşılamaya çalışıyoruz. Bu da büyük bir maddi imkansızlık ortaya çıkarıyor.

Patreon ne işe yarıyor? burada bunu anlatacağım.  İşte bu ziyaretçiler patreon sistemini kullanmayı öğrenir ise gelen ziyaretçilerin bazıları 5-10 TL bile olsa bağış yaparsa ayda 10 kişi yapmış olursa 100 TL yapar en azından destek vermiş olur. Bu yüzden de patreon sistemi bizlerin hayatını kurtaracak can suyu olabilir.

Tabi ülkemizde %3 bile bu yardımı yapsa belki web siteleri ayakta kalabilir. Tabi yapar mı? yapmaz mı? yorum sizde? Siz hiç bu şekilde bir web sitesine yardım ettiniz mi? cevabınızı bekliyorum. Patreon nedir? Patreon Bağış sistemi nedir? Patreon üzerinden nasıl para kazanılır? Patreon Ne işe Yarıyor? Patreon hakkında bilinmesi gerekenler neler? Bu tür, tüm bu sorularınızı cevapladık. Sorularınızı ve düşüncelerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayınız.

Önerilen İçerik: Kişisel Blog mu Niche Blog mu?

Bir Yorum

  1. Araştırma sonucum böyle detaylı bir makale buldum elinize sağlık hocam.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu