Sağlık

Psikolog ve Terminolojisi 

Psikolog ve Terminolojisi; Psikologlar fakültelerin 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olurlar. Lisans eğitimleri boyunca Türkçe ve İngilizce eğitimler alırlar. Amaçları insan ruhunun derinliklerine inerek çeşitli analiz çalışmaları yapmaktır. Sistematik duyarsızlaştırma, maruz bırakma gibi yöntemleri kullanılır.

Bazıları psikodinamik psikoterapi tekniğini kullanırken bazıları da bdt tekniğini kullanabiliyor. Freud tarzı terapi tekniği yetişkinlik döneminden çocukluk sürecine kadar inilir. Birçok kişi psikolojik destek alarak kendi ruh sağlığına kavuşmuştur. Psikoloji bölümü mezunları yüksek lisans yaparak klinik psikoloji alanında yardımcı olabilirler.

Psikolog ve Terminolojisi 

Psikoloji genel anlamı itibari ile ruh sağlığının düzenli bir hale gelmesi için mücadele verir. Örneğin sivil toplum örgütlerinde bulunan bir psikolog toplum sağlığının iyileştirilmesi adına çalışmalar yapar. Bir psikolog klinik ortamda çalışabildiği gibi sahada da çalışabilir. Çalışma alanı oldukça geniş olduğu için, birçok tez ve çalışma yapılabilir. Psikolog hasta ile mesafeli bir ilişki içindedir. Hiçbir şekilde arkadaşlık ilişkisi kırılamaz. Danışan ve terapist arasında bulunan etik kurallar mutlaka psikolog tarafından uygulanmalıdır.

Psikolog ve Maaşları 

Psikologların çalışma alanlarına bağlı olarak hastane, adliye, sivil toplum örgütü, deneysel psikoloji alanları şeklinde sıralanır. Bu nedenle de çalışma sahasına bağlı olarak fiyat aralıkları da değişim gösteriyor. Örneğin özel bir klinikte terapi yapan bir psikolog, hastanede görev yapan psikoloğa göre daha fazla maaş alabilir.

Psikolog gerekli eğitimleri aldıktan sonra sertifikada alarak görevini tamamlar. Örneğin hastadan aldığı test sonucunu ailesi ile etik olarak paylaşmak zorundadır. Aksi halde etik kurallarını ihmal ermiş olur. Psikolog kimliğinin dışında,  bu şekilde hizmet veremez. İncelediği hastalar hakkında psikolojik testler uygular. Hastalıkların analizini yapar ve yorumlar

Psikolog ve Genel Özellikleri 

Gözlem yönünden insanlar ile iletişimi dayanıklı ve sağlam olmalıdır. Kendisine gelen danışmanları, hiçbir şekilde aşağılama ve küçük düşürme girişimlerinde bulunmamalıdır. Danışanlar ile iş ilişkileri dışında konuya giriş yapmamalıdır. Devamlı olarak kendi bilgisini geliştirecek yöntemler bulmalıdır. Danışanların dil ve kültürlerine hitap ermesine önemlidir.

Konsantrasyon düzeyleri oldukça çok yüksek olmalıdır. Psikoloji bilimi ile ilişkisi olan; felsefe, sosyoloji ve antropoloji alanları ile ilişki halinde olunmalıdır. Psikoloji gelişen bir bilim dalı olduğu için testler ve teknikler incelenmelidir. Psikolog ve Terminolojisi adlı yazımızdan sonra Bipolar bozukluğu nedir? Bipolar bozukluğu olan ünlüler kimler? adlı yazımızı inceleyiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu