Bilgi

Sarımsak Faydaları Nelerdir? Sarımsak Nasıl Kullanılır?

Sarımsakta bulunan alicin maddesi nasıl oluşur?

Sarımsak bitkisinin antioksidan özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca kanserin önlenmesinde yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Sarımsağın içindeki besinler şunlardır;

  • C vitamini
  • B6 vitamini
  • A vitamini
  • Manganez
  • Kalsiyum

Sarımsağın sağlığa birçok faydası vardır. Antiviral, antibiyotik, antifungal ve antiparaziter olarak kullanılabilir. Astım, kanser, kardiyovasküler hastalık ve diğer bozuklukların tedavisinde de umut vaat etmiştir. Sarımsak, soğuk algınlığını önlemeye yardımcı olan C vitamini bakımından yüksektir; aynı zamanda cildinizin erken yaşlanmasını önlemek için harika antioksidanlarla yüklüdür; Sarımsak, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye bile yardımcı olabilir. Diyetinize daha fazla sarımsak ekleyin.

Sarımsak, aşağıdakilere karşı bir koruyucudur;

  • Siğiller
  • Kabakulak
  • Kızamık
  • Su çiçeği
  • Çiçek hastalığı
  • Veba
  • Öksürük
  • Soğuk algınlığı
  • Grip
  • Ateş

Yüksek tansiyon için doğal bir çare olarak da kullanılabilir. Sarımsak, içerdiği A vitamini ve antioksidan özellikleri nedeniyle de harika bir yaşlanma karşıtı ajandır.

Diyetinize sarımsak eklemenin bir numaralı nedeni, şaşırtıcı sağlık yararlarıdır. Sarımsağın kolesterol seviyelerini ve kan basıncını düşürdüğü ve böylece kalp hastalıklarını önlediği kanıtlanmıştır. Kan şekerini dengeler ve çok yükselmesine veya çok düşmesine izin vermez, böylece şeker hastalığını önler. Sarımsak ayrıca toksinlerin ve zararlı bakterilerin vücudunu temizlemeye yardımcı olur.

Diyetinize sarımsak eklemenin bir numaralı nedeni, şaşırtıcı sağlık yararlarıdır. Sarımsağın kolesterol seviyelerini ve kan basıncını düşürdüğü ve böylece kalp hastalıklarını önlediği kanıtlanmıştır. Kan şekerini dengeler ve çok yükselmesine veya çok düşmesine izin vermez, böylece şeker hastalığını önler. Sarımsak ayrıca toksinlerin ve zararlı bakterilerin vücudunu temizlemeye yardımcı olur.

Sarımsak esas olarak şu bölgelerde yetiştirilmektedir:

  • Çin
  • Hindistan
  • Japonya
  • Tayland
  • Kore

Sarımsak öncelikle taze soğan olarak satılır. Çiğ sarımsak güçlü keskin bir tada sahip olduğundan, pişirmeden önce sarımsak ampulü bir oklava ile dövülerek veya ezilerek ezilmelidir. Kırma kısmına “ezme” denir. Birkaç diş sarımsağı bir çatalla aynı anda ezebilir veya bunu yapmak için özel bir sarımsak presi kullanabilirsiniz. Sarımsak tozu, suyu alınmış sarımsak karanfillerini ezmeden de yapılabilir (yaklaşık 10 saniye boyunca bir karıştırıcıya koyun).

Sarımsağı Saklamanın Yolları Nelerdir?

Sarımsakları saklamanın en iyi yolu konusunda bir fikir birliği olmasa da, çoğu insan kavrulmuş veya haşlanmış sarımsağın altı aya kadar saklandığını kabul ediyor. Öte yandan taze çekilmiş veya kıyılmış sarımsak birkaç gün içinde kullanılmalıdır.

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’na (USDA) göre taze sarımsak, kurutulmuş ve donmuş sarımsaktan daha çabuk bozulur. USDA, tüketicilerin ezilmemiş taze sarımsağı soğutmasını, ezilmiş ve ince doğranmış taze sarımsağın ise soğutulduğunda oda sıcaklığında 10 güne kadar dayanmasını önermektedir. Dondurulmuş ve kurutulmuş taze sarımsak çeşitleri de depolama koşullarına bağlı olarak 3 ila 30 ay arasında değişen raf ömrüne sahiptir.

sarımsağı saklamanın yolları nelerdir
sarımsağı saklamanın yolları nelerdir

Sarımsak sapları, büyüyen bir sarımsak bitkisinin çiçek sapıdır ve genellikle ampul veya karanfil beslemeye odaklanmasına yardımcı olmak için bitkiden çıkarılır. Bazı şefler, ince tatlılıklarının sarımsağın keskinliğine iltifat ettiğine inanarak, sapları tabaklara atmayı sever. Sarımsak sapları (“yeşil soğan” olarak da bilinir) aynı zamanda hassas sapları ve hafif lezzetleri için de ödüllendirilir. Sarımsak, Asya, Orta Doğu ve Afrika mutfaklarında, özellikle Güney Asya ve Etiyopya mutfağında yaygın bir baharattır. Bangladeş’te genellikle haşlanmış beyaz pirinçle yenir.

Sarımsak birçok kültürde aşk büyüsü veya afrodizyak olarak kullanılmıştır. Sarımsak, Antik Yunanlılar ve Romalılar tarafından afrodizyak özelliklere sahip olarak kabul edildi.

Sarımsağın Tarihi Nedir?

Sarımsağın tarihi, Firavun II. Ramses (MÖ 1304 – MÖ 1178) döneminde eski Mısır’a kadar uzanmaktadır. Firavun, sağlık yararları için sarımsaktan hoşlanırdı; ancak belirgin kokusunun sağlığından sorumlu olduğunun farkında değildi. Bazı kültürler sarımsağın tadını beğenmiş ve ortak bir gıda maddesi olarak tüketmiştir.

Diğerleri, sarımsağın kötülüğü önleyebilecek tıbbi özelliklere sahip olduğuna inanıyordu; afrodizyak olarak kullanılabilir, veya bir kişinin dayanıklılığını, gücünü ve erkekliğini arttırmak için. Ayrıca sarımsak tüketmenin “kötü ruhların” vücuda girmesini engelleyeceğine inanılıyordu. 16. yüzyılda Avrupa’da sarımsak İngiltere, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinde bahçelerde ve evlerde yetiştirildi.

sarımsağın tarihi nedir
sarımsağın tarihi nedir

Amerika Birleşik Devletleri’nde sarımsak, sağlık yararları nedeniyle (esas olarak antibiyotiklerin henüz keşfedilmemiş olması nedeniyle) 1900’lerin başında popüler hale geldi. İkinci Dünya Savaşı sırasında takviyelerin artmasıyla birlikte, sarımsak Amerikalılar arasında daha fazla popülerlik kazandı. Sarımsağın 5.000 yıl önce Moğolistan ve Sibirya gibi Orta Asya bölgelerinde ortaya çıktığına inanılıyor. Artık Kuzey Amerika, Çin ve Avrupa dahil olmak üzere birçok farklı bölgeye yayılmıştır.

Allium sativum (“sati-vum”, “tokluk” anlamına gelir) Afganistan ve İran arasındaki Orta Asya bölgesinde ortaya çıkmıştır; ayrıca Hindistan veya kuzeydoğu Asya kökenli olabilir. 5000 yıllarında sarımsak yemek pişirmek, ilaç ve harika bir malzeme olarak kullanıldı. Aslında sarımsak o kadar değerliydi ki Eski Mısırlılar onu bir para birimi olarak kullandılar! Yıllar boyunca sarımsak, dünya çapında diyetlerin düzenli bir parçası olmuştur; özellikle Asya, Afrika ve Avrupa’da. Sarımsağın ilk kez 1700’lerin başında Avrupalı ​​göçmenler tarafından Amerika Birleşik Devletleri’ne getirildiğine inanılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu