Teknoloji

Teknoloji Harikası Harddisk Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilgisayarın en önemli parçalarından biri olan harddisk, günümüz dijital sistemlerin gerek duyduğu depolama bölümünün de başrolüdür. Bilgisayarımız da var olan fotoğraflar, videolar ve bazı dosyalar çok fazla yer kaplamaya başladığı zaman depolama için yer açma telaşına gireriz. İşte böyle bir durumda harddisk yardımımıza koşan en iyi teknolojik eserdir. Peki teknoloji harikası olan bu harddisk(HDD) nedir ve ne işe yarar?

Harddisk(HDD) Nedir?

Harddisk(HDD), elektromanyetik olarak yüklü bir yüzey veya yüzey kümesi üzerinde büyük miktarda veri depolayan ve bu verilere nispeten hızlı erişim sağlayan, genellikle disk sürücüsü, sabit sürücü veya sabit disk sürücüsü olarak adlandırılan bir teknoloji harikasıdır. Günümüz bilgisayarları genellikle milyarlarca ile trilyonlarca bayt arasında depolama alanı içerebilen bir harddiskle yükle halde gelir.

Bir harddisk, gramofon kayıtları gibi aslında bir dizi yığılmış diskten oluşmaktadır. Her disk, disk üzerinde eş merkezli dairelerde veya izlerde elektromanyetik olarak kaydedilmiş verilere sahiptir. Bir gramofon koluna benzeyen ancak nispeten sabit bir konumda bulunan bir kafa, parçalar üzerindeki bilgileri yazar veya okur. Diskin her iki tarafında birer tane olmak üzere iki kafa, disk dönerken verileri okur veya yazar. Her okuma veya yazma işlemi, arama adı verilen bir işlem olan verilerin bulunmasını sağlar. Bununla birlikte, disk önbelleğinde bulunan verilerin daha hızlı bir şekilde karşımıza çıkmasını sağlayacaktır

Bir harddisk sürücü birimi, dakikada 4.200 devir ile 15.000 dev/dak arasında değişen belirli bir dönüş hızıyla bilgisayarda gelmektedir. Çoğu dizüstü ve masaüstü bilgisayar, 5.400 rpm ile 7.200 rpm arasında değişen sabit diskler kullanılırken, daha yüksek rpm’deki harddiskler, üst düzey iş istasyonlarında ve kurumsal sunucularda bulunabilir. Disk erişim süresi milisaniye cinsinden ölçülür. Verilerin fiziksel konumu silindir, iz ve sektör konumlarıyla tanımlanabilse de, bunlar aslında sabit disklerde daha geniş adres aralığıyla çalışan bir mantıksal blok adresiyle (LBA) eşlenir.

Solid-state drives (SSD’ler) biçimindeki flash belleğin artan popülaritesine ve hızla düşen maliyetine rağmen harddiskler, tüketiciler ve kuruluşlar için popüler bir veri depolama seçeneği olmaya devam ediyor. SSD’ler, harddiskteki muadilleriyle aynı harici ve dahili sürücü yuvalarına sığar. SSD’ler, sabit disklerden çok daha hızlı, daha dayanıklı ve daha az güç çekebilir ancak aynı zamanda daha pahalıdırlar. SSD’ler, yüksek performans gerektiren uygulamalar için daha uygun olarak kabul edilirken, harddiskler daha çok yüksek kapasiteli kullanım durumları için kullanılır.

harddisk(hdd) nedir?
harddisk(hdd) nedir?

İlginizi Çekebilir: Bilgisayar Dünyası Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

Harddisk(HDD) Çeşitleri Nelerdir?

Harddiskler(HDD), boyut olarak birbirlerine benzediklerinden dolayı ayırt etmek için veri kablosu soketlerine bakılmaktadır. Bu durumdan dolayı harddiskler üçe ayrılmaktadır.

  1. PATA (IDE): Açılımı Parallel Advanced Technology Attachment(Paralel İleri Teknoloji Eklentisi) olarak bilinen bu harddisklerin anakarta bağlantısı 40 ve 80 iletkenli kablo aracılığıyla yapılmaktadır. Birçok yerde ATA, IDE, ATAPI olarak da adlandırılmaktadır.
  2. SATA (Serial ATA): Harddiskin diğer çeşitlerine göre band genişiliği daha fazla ve kablo boyutları uzun ve ince bir yapıya sahiptir. Bu sayede de daha hızlı bir veri akışı sağlanmaktadır.
  3. SCSI: Açılımı Small Computer System Interface olan bu harddiskler daha çok sunucularda kullanılmaktadır. SCSI harddisklerin sahip olduğu disklerin dönüş hızı normal harddisklere oranla çok daha yüksektir. Bu durumdan dolayı fiyatı da oldukça yüksektir. Fiyatının yüksek olmasından dolayı genellikle kişisel bilgisayarlarda pek tercih edilmemektedir.

Harddisk(HDD) Yapısı Nasıldır?

Harddiskler(HDD) mekanik kısım ve elektronik kısım olarak iki farklı şekilde ele alınmaktadır. Harddisklerde bulunan hareketli parçalar dış etkilerden korunmak için izole edilmiş bir bölmenin içinde yer almaktadır. Sabit disk sürücülerindeki hareketli parçalar; mil, manyetik diskler, okuyucu/yazıcı kafalar, kafaların yerleştirildiği kollar ve kollara hareket veren sistemlerden oluşmaktadır. Veriler ise disk kısmına yazılmaktadır. Sabit disklerin üzerindeki verilerin işlenme yoğunluğu ise disk kapasite performansını iyi yönde etkilemektedir.

Harddisk(HDD) Nasıl Çalışır?

Harddiskler(HDD) iç kısmında bir motor tarafından kontrol edilen ve üzerinde okuma/yazma başlıkları olan alüminyum materyalinden yapılmış plaklardan meydana gelmiştir. Kollara bağlı okuma yazma kafaları, veri yazma ve okuma işlemlerini yapar. Ayrıca okuma/yazma kafaları diske ne kadar yakınsa veri o derece yoğun depo edilir. Plakanın üstünde bir tane ve altında bir tane yani ikişer tane okuma/yazma kafası bulunur. Harddisklerde bulunan plakalar dakikada 3000 ile 15000 devir arasında dönüş hızına sahiptirler ve bu dönüş hızı RPM olarak ifade edilir. Teknoloji piyasasında genel olarak 5400 ve 7200 RPM dönüş hızına sahip harddiskler satılmaktadır.

harddisk(hdd) nasıl çalışır?
harddisk(hdd) nasıl çalışır?

İlginizi Çekebilir: VGA ve HDMI Nedir?

Harddisk(HDD) Fiyatları Ne Durumdadır?

Harddiskler(HDD) diğer adıyla sabit diskler günümüzde yerini daha çok SSD yani katı hal sürücüsüne bırakmış olsa da hala teknoloji marketlerinde satışı mevcuttur. Harddisk(HDD) fiyatları, SSD teknolojisi sayesinde eski fiyatlarına göre oldukça uygun fiyatlara çekilmiştir. Günümüzde 320 GB kapasiteli harddiskler, 100 liranın altında bulunan fiyatlara satılmaktadır. Markaların değişkenlik göstermesine göre de bu fiyatlar değişmektedir. 1 TB boyutundaki 7200 RPM hızına sahip SATA harddiskler ise yaklaşık olarak 350-450 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulmaktadır. Harddiskler(HDD), bilgisayara monte edilebilen modelleri olduğu gibi bilgisayara kablo ile bağlanarak kullanılan modellerinde markaların değişkenlik göstermesine bağlı olarak fiyat farkına maruz kalmaktadır.

 

İlginizi Çekebilir: En İyi 10 Google Hilesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu