Perinatal Depresyon Nedir?
Perinatal depresyon, hamilelik ve doğumdan sonraki dönemde ortaya çıkan bir psikolojik hastalıktır. Hamilelikte ve doğum sonrasında gelişen bu depresyon, her 7 kadından birini etkilemektedir. Hamilelik sırasında özellikle değişen hormonlar ve bebek fikri kişinin duyguları karmaşık bir hale sokar. Doğum sonrasındaki fiziksel ve zihinsel yorgunluk, aynı zamanda çok sayıda duygunun bir arada yaşanması, kişinin ruh halinin çok olumsuz etkilenmesine neden olur.
Hamilelikten sonraki süreçte anne, artık bir bebeğin bütün sorumluluklarını almıştır. Bu dönemde desteksiz kalan kişiler, özellikle perinatal depresyon için risk altındadır. Bu hastalık, annenin hem kendine hem de bebeğine bakmasını zorlaştıran, tehlikeli bir psikolojik hastalıktır. Doğumdan sonra genellikle 12 ay sürer.
Perinatal Ne Demek?
Perinatal, doğum sonrası demektir. Bu durum hamilelikten sonraki süreci kapsar. Annelerin pek çoğu, doğum sonrasında bebeğine bakarken çok karmaşık duygular içinde olur. Hem mutluluk hem de üzüntü bir arada olur. Bu normaldir. Kimi zaman da bu ruh hali daha da kötüye gider ve uzun sürer. Bu durumda annenin destek alması gerekir.
Doğum sonrasında görülen depresyona perinatal depresyon denir. Bu depresyon çok sık ortaya çıkar. Her 7 anneden birinde görülür. Bu kadar sık ortaya çıkan bu hastalık aynı zamanda tehlikeli olma potansiyeline de sahiptir. Eğer böyle bir durumda anne destek almazsa durumum daha da kötüye gitmesi mümkündür.
Perinatal Depresyon Belirtileri
Doğum sonrası depresyonun ortaya çıktığına işaret eden bazı belirtiler vardır. Anne bir süre gözlemlenerek bu belirtilerin olup olmadığı anlaşılır. Perinatal depresyonun belirtileri:
- Annenin sürekli üzgün olması,
- Sık sık ağlaması,
- Sinirlilik,
- Umutsuzluk,
- Konsantrasyonda güçlük,
- Düşünceleri toparlayamama,
- Uyku uyumada problem yaşama,
- Sürekli yorgunluk hissi,
- Enerjide düşüklük,
- Aşırı derecede kaygı ve endişe duyma,
- Kendine ve bebeğe bakmakta güçlük yaşama,
- Bebek ile güçlü bir bağ kuramama,
- Ölüm veya intihar düşünceleri,
- Bebeği ihmal etme veya ona zarar verme davranışları,
- İştahta değişme,
- Kilo artışı veya zayıflama.
Bu belirtiler birkaç hafta sürerse hemen bir uzmana danışmak ve tedaviye başlamak gerekir. Aksi halde anne ve bebek bu durumdan olumsuz etkilenir, hatta zarar görür.
Perinatal Depresyon Neden Olur?
Doğum sonrası depresyonun pek çok nedeni vardır. Bunun en yaygın sebebi kişinin yeterince destek almamasıdır. Depresyon, genel olarak kadınlarda daha yaygın görülmektedir. Kadınlar erkeklere oranla daha sık hormonal değişiklik yaşamaktadır. Doğum gibi büyük olaylar da depresyon riskini artırmaktadır. Doğum sonrası depresyonun sebepleri şunlardır:
- Ailede depresyon öyküsünün olması,
- Kişinin geçmişinde depresyon olması,
- Stresli bir hayat yaşamak,
- Sosyal desteğin yetersiz olması,
- Annenin yalnız bırakılması,
- Annenin kaygılarının giderilmemesi,
- Güvende hissetmemek,
- İlişkilerin kalitesinin kötü olması,
- Sigara içmek,
- Hamilelik komplikasyonları,
- Kişinin geçmişte fiziksel veya cinsel tacize uğraması.
Perinatal Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?
Doğum sonrasında ortaya çıkan depresyon, erkenden tespit edilmeli ve tedavi edilmelidir. Bu nedenle doğum sonrasında anne yalnız kalmamalı ve gözlenmelidir. Belirtiler ortaya çıktığında bir uzmana danışmak erken teşhis için önemlidir. Perinatal depresyonda kullanılan tedavi yöntemleri,
- Bilişsel davranışçı terapi,
- Kişilerarası terapi,
- Antidepresan ilaçlar.
Perinatal depresyon tedavisinde, depresyonda kullanılan yöntemler kullanılır. Bunlardan en önemlisi bilişsel davranışçı terapidir. Ayrıca çok ciddi vakalarda ilaç kullanımı gerekir. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde bu ilaçların kullanımında çok dikkat etmek gerekir. Bu nedenle erken teşhis ve uzman yardımı önemlidir.
Perinatal Depresyon İle Başa Çıkma Yöntemleri
Annenin yaşadığı perinatal depresyonun tesdavi yöntemleri haricinde başa çıkma yöntemleri de vardır. Bu yöntemler sayesinde depresyondan kurtulmak mümkündür.
- Egzersiz yapmak,
- Fiziksel aktivite ve hareket etmeye özen göstermek,
- Yeterince dinlenmek, gerekirse yardım istemek,
- Yardım almak, destek gruplarına katılmak,
- Sosyal aktivitelerde bulunmak,
- Sağlıklı ve yeterli beslenmek.
İlginizi Çekebilir: Majör Depresyon Nedir?