Adetliyken Denize Girmek Zararlı Mı?
Adetliyken denize girmek, her ay adet olan kadınların tatil zamanlarında mecbur kalabildiği bir durumdur. Adet döngüsü ortalama 28 günde bir gerçekleşen ve 3 gün ila 7 gün arasında süren doğal bir olaydır. Doğurganlığın bir göstergesi olan adet döngüsü, döllenmemiş yumurtanın kanla birlikte vücuttan atılması olayıdır. Bu süreçte kadın rahmi de temizlenir ve bu olay her ay tekrarlanır.
Adet sürecinin nasıl geçtiği kadından kadına değişir. Kimileri 7 gün adet olurken kimileri sadece 3 gün olmaktadır. Bazı kadınlarda bu süreç oldukça sancılı geçebilir. Her kadının yaşadığı kanama yoğunluğu da farklıdır. Bazı kadınlarda aşırı sancılı geçen yoğun kanamalar görülebilir. Ortalamaya bakıldığında ise adet sürecinde ilk günlerin kanaması yoğunken 3. günden sonra bu yoğunluk azalır ve kadınlar da rahatlar. Kanamanın az olduğu dönemde denize girilir mi sorusu ise her kadının aklını meşgul eden sorulardan biridir.
Hemen Öğren: Regl Sancısı (Dismenore) Nedir?
Adetliyken Denize Girmenin Zararları
Adetin daha az yoğunlukta olduğu günlerde denize girmenin bir sakıncası olmadığı düşünülür. Fakat adetliyken denize girmek konforlu olmadığı gibi sağlık açısından da olumsuzluk barındırır. Adetliyken denize girmek için ped ya da tampon gibi ürünlerin bikininin içine yerleştirilmesi gerekir. Pedin dışarıdan belli olmasını istemeyen kadınlar bikinilerinin üstüne genellikle deniz şortu giyerler.
Denize ped ile girildiğinde ped suyu emer ve içerisinde kanı emecek yer kalmadığı gibi, daha önce emmiş olduğunu da sızdırır. Adet kanamasının yoğunluğu az olsa bile bu sızdırma sonucunda denizden çıktığınızda şortunuzdan bile belli olabilir ve kötü görünümlere yol açabilir. Bu yalnızca olumsuzluklarının görünen kısmıdır. Adetliyken denize girmek sağlık açısından da olumsuz sonuçlar doğurur.
Adetliyken Denize Girmek Sağlıksız Mı?
Adet döneminde kendini temizleyen vücut da dikkatli bir bakım ister. Adet döneminde vücut dışarıdan gelen tehditlere daha açık olur ve bu nedenle vücuda özen göstermek gerekir. Bağışıklık sistemi zayıflayabileceği gibi rahim ve vajina da daha savunmasız olur. Adet döneminde rahim içi temizlenerek kanla atıldığından bu dönemde hijyene özellikle dikkat etmek gerekmektedir. Herhangi bir şekilde hijyenik olmayan suya girildiğinde rahimin veya idrar yollarının mikrop kapması yüksek olasıdır.
Adetliyken denize veya havuza girmek arasında kalındıysa kesinlikle deniz tercih edilmelidir. Havuz suyu mikropların gelişmesini önleyecek şekilde ilaçlansa ve su sürekli devridaim etse de sağlık açısından tehdit oluşturabilir. Deniz havuza göre daha iyi bir tercih olsa da kesinlikle temiz olmalıdır.
Adetliyken Denize Girmek İçin Ne Kullanılır?
Adetliyken denize girmek bu yazıda açıklandığı gibi sakıncalıdır ve sağlık açısından da risk barındırır. Ancak bazı kadınlar adetliyken denize girmeyi tercih edebilirler. Adetliyken denize girmek için kullanabileceğiniz hijyenik ürünler vardır. Bunların başında tampon gelir. Tampon, vajinanın içine yerleştirildiği için ped gibi suyu emmeyecektir. Bu nedenle sızdırma ve şişme gibi problemler ortadan kalkar. Ancak tamponların sıklıkla değiştirilmesi gerekmektedir.
Tampon kullanmanın da bazı sıkıntıları vardır. Tampon vajinanın içine yerleştirildiği için daha önce cinsel ilişkiye girmemiş olan kadınlar veya genç kızlar tampon kullanmakta tereddüt yaşayabilirler. Aslında bakirelik açısından çok zararlı olmasa da genç kızların ve bakirelerin vajinal kasları daha gergin olduğu için tamponu yerleştirmekte zorluk yaşanabilir.
Adetliyken denizde kullanılabilecek bir diğer ürün de yeni yaygınlaşmaya başlayan adet kaplarıdır. Bu kaplar da tampon gibi vajinanın içine yerleştirilmektedir. Adet kapları hijyen ve sağlık açısından tamponlara göre daha iyi bir seçenektir.
İlginizi Çekebilir: Adet Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir?