Kayısı reçeli nasıl yapılır?
Kayısı reçeli nasıl yapılır? Kahvaltılarda tatlı olarak tercih ettiğimiz besinlerin başında reçeller gelir. Birçok sebzenin ve meyvenin reçelinin yapıldığı günümüzde, en çok yapılan reçel türü ise kayısı reçeli olarak karşımıza çıkmaktadır. Kayısı reçelinin nasıl yapıldığı ve nelere dikkat edilmesi gerektiği ise ev hanımlarının merak ettiği konulardan biri olmaktadır.
Kayısı reçeli nasıl yapılır?
Kayısı reçeli nasıl yapılır? Yapımı oldukça kolay kayısı reçelini kendiniz yapmak için bir kaç önemli bilgiye sahip olmanız yeterlidir. Gıda sektöründe organik ürün bulmak artık neredeyse imkânsız hale geldi. Durum böyle olunca da ev hanımları çareyi, kendi organik ürünlerini yapmakta buldular. Kahvaltılar için hem reçel hem de marmelat yapımının önem kazandığı bugünlerde kayısı reçeli yapımını sizlerle paylaşacağız.
Kayısı Reçeli Malzemeleri ve Yapılışı
Malzemeler:
2 kilo kayısı
1 kilo şeker
Bir limonun yarısı
Yapılışı:
Kayısı reçeli nasıl yapılır; Öncelikle her sebze ve meyvede olduğu gibi, kayısıları iyice yıkayın ve sularının süzülmesi için bir yerde bekletin. Bir bıçak yardımıyla ortadan ikiye böldüğünüz kayısıların çekirdeklerini çıkarın. Küp küp kestiğiniz kayısıları geniş bir tencereye alın. Tencereye aldığınız kayısıların üzerini kapatacak şekilde şekerini dökün. Daha sonra ise üzerini kapatacak kadar su ilave ederek şeker tamamen eriyene kadar kaynatın.
Koyu bir kıvam alana kadar pişirmeye devam edin. Kaynama süresinde ortaya köpükler çıkacaktır. Bu köpükleri bir kaşık yardımıyla toplayın. Reçeli ocaktan indirmeye yakın sıktığınız limon suyunu da ekleyin. Bir taşım daha kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra soğumaya bırakın. Kayısı reçeli en kolay ve en hızlı şekilde sofranızı süslemeye hazır. Afiyet olsun.
Reçel Yapımıyla İlgili Bilinmesi Gerekenler
Kayısı reçeli ya da başka bir meyve reçeli için bilinmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Reçelinizin tanelerini küp küp kesmek yerine daha büyük de doğrayabilirsiniz. Bu sizin tercihinize ve tamamen göz zevkinize kalmış bir durumdur. Ayrıca kayısıları yıkadıktan sonra soymak da size kalmıştır. İster soyarak ister soymayarak reçelinizi tamamlayabilirsiniz. Bunlar görsellikle alakalıdır. Siz hane halkınız nasıl seviyorsa reçelinizi o şekilde yapabilirsiniz.
Öncelikle yapacağınız reçel meyvesini, doğradıktan sonra bir gece buzdolabında bekletmeniz daha sulu olmasını sağlayacaktır. Özünü bırakan meyveler daha lezzetli olacaktır.
Aromatik bir tat vermek ve kendi reçelinizi daha özel kılmak için çubuk tarçın ve ya karanfil de kullanabilirsiniz. Karanfilin karartıcı bir etkisi vardır. Bunu aklınızdan çıkarmamanızda fayda var. Bir iki tanesini ezip reçelinize koyabilirsiniz.
Reçelinizin tane tane kalmasını istiyorsanız daha sert ve küçük kayısıları tercih edebilirsiniz. Sert kayısılar kaynama sırasında erimeyeceği için tane tane duracaklardır.
Kayısı reçeli ve diğer reçelleri de serin ve direkt güneş ışığı görmeyen yerlerde cam kavanozda saklamanız da reçelinizin küflenmemesi için yeterli olacaktır.
Yaptığınız reçeli hemen tüketmeyecekseniz sıcakken kavanozlara doldurup ters çevirerek vakumlanmasını sağlamız gerekmektedir. Böylelikle uzun süre bozulmadan bekleyebilirler. Hemen kullanacaksanız soğuduktan sonra kavanozlara doldurabilirsiniz. Kavanoz kapaklarının iyice kapandığından ve reçelinizin hava almadığından emin olmalısınız.
Kayısı reçeli nasıl yapılır? Yazımızdan sonra da öneri yazılarımız;
- Ham incir reçeli nasıl yapılır?
- Kayısı çekirdeği yağının faydaları
- Limon kreması nasıl yapılır?
- Kızılcık reçeli nasıl yapılır?
- Kayısı Çikolatası Nedir?