BilgiGüzellikSağlık

Kayısı Çekirdeği Yağı Ne İşe Yarar?

Kayısı çekirdeği yağı nedir? Kayısı çekirdeği yağı faydaları nelerdir? Kayısı çekirdeği yağı nasıl kullanılır? Kayısı çekirdeği yağı zararları nelerdir?

Kayısı Çekirdeği Yağı Ne İşe Yarar? Kayısı, tatlı ve ekşi tadıyla geleneksel olarak yüzyıllardır çiğ meyve formunda tüketilir. Kurutulmuş meyveler, kompostolar, marmelatlar, konserveler, meyve jöleleri, meyve suları ve likörler dahil tatlı ve tuzlu birçok yemek ve içecekte hem taze hem de kuru olarak popüler olarak kullanılır. Kayısı Yağı olarak da adlandırılan kayısı çekirdeği yağı ise kayısının yağ açısından zengin çekirdeklerinin soğuk sıkımıyla elde edilmiş  taşıyıcı bir yağdır.

Kayısı Çekirdeği Yağı Faydaları Nelerdir?

Kayısı Çekirdeği Yağı, geleneksel Çin tıbbında şişlik, ülser, tümör ve diğer kötü huylu büyümeleri tedavi etmek için kullanılmıştır. Kayısı yağı aynı amaçla 17. yüzyıl İngiltere’sinde de kullanılmıştır. Ayurveda gibi diğer geleneksel tıp yaklaşımları ise yaşlanma görünümünü yavaşlatmak ve genel sağlığı iyileştirmek için kayısı çekirdeği yağı kullanır.

Yüzyıllardır kullanılan kayısı çekirdeği yağı nemlendirici, gençleştirici ve besleyici özellikleriyle cilt, saç ve sağlık alanında kullanılmaya devam ediyor. Kayısı, badem ile aynı sert çekirdekli meyve ailesine ait olduğu için badem yağı ile birlikte kullanılabiliyor.

Cildi Nemlendirir

Kayısı çekirdeği yağının yapısı cildin kendi ürettiği doğal bir yağ olan sebuma çok benzerdir. Bu nedenle gözenekleri tıkamaz ve cilt tarafından kolaylıkla emilir. Kayısı çekirdeği yağı cilde uygulandığında cilt ağırlaşmaz ve yağlı bir his olmadan yumuşar. Yağın bileşeninde bulunan yüksek oleik ve linoleik yağ asitleri ise nemli ve parlak cilde katkıda bulunur.

İlginizi Çekebilir: Cilt Bakım Yağları Nasıl Kullanılır? Cilt Bakım Yağlarının Faydaları Nelerdir?

Cilt Bariyerini Güçlendirir

Kayısı çekirdeği yağı, cilt lipitlerinin ana bileşeni olan %25’e kadar linoleik asit içerir. Linoleik asit, cilt hücrelerinin uyumunu geliştirmeye yardımcı olur ve böylece cildin doğal bariyerini güçlendirir.

Kırışıklıkları Azaltır

A ve E vitaminleri olan kayısı yağı genellikle yaşlanma karşıtı etkisiyle bilinir. Yaşlanmanın ilk belirtilerinden itibaren yüze ve göz çevresine uygulandığında tüm cilt tiplerini derinlemesine besler, parlaklık verir ve sıkılığını artırır. Kayısı yağında bulunan yağ asitleri (omega-3, 6 ve 9), fitosteroller yaşlı cilt görünümüne karşı oldukça etkilidir.

Cilt Tonunu Eşitler

Kayısı yağı iyi bir C ve E vitamini kaynağıdır. C ve E vitamini cilt hücresi dönüşümünü artırmaya yardımcı olarak daha parlak bir cilt ve ton sağlar. Kollajen üretimini uyarır ve serbest radikal hasarını önler. Ayrıca kirliliğe bağlı bronzlaşma ve pigmentasyon sorunlarını önler.

Akne Oluşumunu Engeller

Kayısı yağı antibakteriyel, antifungal ve antiinflamatuar özelliklere sahiptir. Antibakteriyel özellikleri cildi temiz tutarak ve toksinlerden koruyarak akne oluşumunu engeller. S. aureus ve Candida albicans ve diğer mantar problemlerine karşı da etkilidir. Kayısı yağı uygulamak cildi yatıştırır ve iyileştirir.  Ayrıca iltihabı azaltarak egzama ve sedef hastalığı gibi cilt problemlerinin semptomlarını hafifletir.

İlginizi Çekebilir: Deri Altı Sivilceleri

İltihabı Azaltır

Artrit veya gut gibi sağlık problemlerin sebep olduğu kronik ağrı ve iltihap problemlerini tedavi edebilir. Rahatsızlık bölgesinde kayısı çekirdeği yağının topikal uygulamasıyla birlikte kayısı yağını oral olarak tüketmekç ağrıyı hızla azaltır ve şişliği ve kızarıklığı yatıştırır.

Görme Problemlerini İyileştirir

Kayısı yağı, vücutta A vitaminine dönüşen yüksek oranda beta karoten içerir. İyi görüşten sorumludur. A vitamini içeren günlük kayısı çekirdeği yağı tüketimi makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) riskini azaltır.

Kayısı Çekirdeği Yağı Cilde Nasıl Sürülür?

Kayısı yağını nemlendirici olarak günlük rutininize dahil edebilirsiniz. Yüzünüzü yıkayın ve nemli cilde 2-3 damla kayısı yağı ile dairesel hareketlerle masaj yapın. Yağ cilt tarafından kolayca emildiği için ardından tekrar yıkamanıza gerek yoktur.

Kayısı yağını temizleyici olarak da cilde uygulayabilirsiniz. Birkaç damla uçucu yağ ve 20 mL kayısı yağını karıştırın. Yağ karışımınıcilde uygulayın, dairesel hareketlerle masaj yaparak cildinizi temizleyin. 20 dakika bekletin ve sonra durulayın. Haftada üç kez uygulayabilirsiniz.

Kayısı yağını vücudunuza masaj yapmak için de kullanabilirsiniz. 25 damla herhangi bir uçucu yağı 60 mL kayısı yağı ile karıştırın. Karışımı bir cam kavanozda saklayın. Hazırladığınız karışımı duştan önce vücut masajı için kullanabilirsiniz. Yumuşak ve esnek bir cilt için her gün kullanabilirsiniz.

Kayısı Çekirdeği Yağı Yenir Mi?

Kayısı yağı günde 1 ila 3 çay kaşığı tüketilebilir. Yağ alımı su, meyve suyu, yoğurt veya diğer sıvılarla birleştirilebilir. Kayısı çekirdeği yağı soğuk sıkım olduğu için ilave madde içermez ve salatalara, pişmiş yemeklere, tatlılara ve daha pek çok şeye katılabilir.

İlginizi Çekebilir: Sürekli Yemek Yeme İsteği Neden Olur?

Kayısı Çekirdeği Yağı Yan Etkileri Nelerdir?

Kayısı yağını tüketmek genellikle güvenli olarak kabul edilir. Ancak günlük tüketim miktarından daha fazla tüketilmesi muhtemelen güvensizdir. Kayısı çekirdeği amigdalin içerir ve vücut bu kimyasalı, nöbetler ve ölüm dahil olmak üzere ciddi yan etkilere neden olabilen siyanüre dönüştürür.

Kayısı yağını cilde sürmek güvenlidir. Ancak yine de cilde uygulamadan önce bir yama testi yaparak alerjiniz olup olmadığını belirleyin. Yama testi için dirsek içine az miktarda kayısı yağı uygulayın ve 24 saat gözlemleyin. Kızarıklık, kaşıntı, yanma gibi herhangi bir reaksiyon oluşursa etkilenen bölgeyi bol suyla yıkayın ve kayısı yağı kullanmaktan kaçının.

Kayısı çekirdeği siyanür içeriği nedeniyle çocuklar, hamileler veya emziren kadınlar için güvenli değildir, kullanılması önerilmez.

Kayısı Çekirdeği Yağı Nereden Satın Alınır?

İlaçsız Market’in içerisinde A vitamini, C vitamini, E vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, selenyum, demir bulunan, GMP sertifikalı, vegan, çevre ve hayvan dostu el işçiliğiyle üretilen, gerekli test ve analizlerden geçen, soğuk sıkım Kayısı Çekirdeği Yağı‘nı inceleyebilirsiniz.

ilaçsız market kayısı çekirdeği yağı
ilaçsız market kayısı çekirdeği yağı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu