BilgiSağlık

Kulaktaki Basınç Hissi Nasıl Geçer? Kulak Uğultusunun Sebebi Nedir?

Kulak Kiri Evde Nasıl Temizlenir? Kulak Enfeksiyonu İçin Sarımsak Nasıl Kullanılır? Kulak Enfeksiyonu Nasıl Geçer? Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir? Kulak İltihabı Nasıl Geçer?

Kulaktaki basınç hissi kulakta bir doluluk hissi ile birlikte görülür. İç kulaktaki bu basınç hissi aslında kulağın içindeki östaki borusundaki tıkanma hissinden kaynaklanır ve zaman zaman kulak uğultusu ile birlikte görülür. Böyle durumlarda kişi seslerin uzaktan geldiğini düşünebilir veya konuşurken kendi sesinin tuhaf çıktığını, biraz daha toklaştığını ve farklı duyulduğunu düşünebilir. Bunların hepsi kulaktaki basınçtan kaynaklanmaktadır.

Kulak basıncı gerçekten de ortamın basıncı değiştiğinde ortaya çıkabilir. Yüksek yerlere çıkarken, hava bir anda değiştiğinde ve ortamın basıncında değişim yaşandığında kulak, iç ve dış ortam arasındaki dengeyi bulmaya çalışır ve bu tür durumlarda basınç hissinin olması doğaldır. Peki kulaktaki basınç hissi nasıl geçer?

Önerilen içerik: Kulak Memesi Şişmesi Neden Olur? Kulak Arkasında Neden Yağ Bezesi Çıkar?

Kulak Uğultusunun Sebebi Nedir?

Kulak uğultusunun en yaygın sebebi yüksek sese maruz kalmaktır. Yüksek sesli bir ortamdan ayrıldıktan sonra kişinin belirli bir süre kulak uğultusu duyması normaldir ancak bu durum geçmezse kulakta bir hasarın habercisi olabilir. Kulak uğultusun bir başka sebebi de kulakta yabancı bir cisim olması olabilir. Kulak hassas bir yapıya sahiptir ve kulağa bir şey kaçmamasına özen gösterilmelidir. Kulağa yabancı bir cismin kaçması sonucunda doktora başvurulmalıdır. Kulak uğultusunun diğer sebepleri,

  • Kulak iltihabı,
  • Kulak zarının delinmesi,
  • İç kulaktaki hücre veya dokuların zarar görmesi,
  • Tansiyon değişikliği,
  • İşitme kaybı,
  • Kulak içi tansiyonu,
  • Anevrizma,
  • İşitme ile ilgili sinir ve hücrelerde tümör görülmesi,
  • Tiroid sorunları,
  • Nörolojik sorunlar,
  • Orta kulakta yer alan kemiklerde sertleşme,
  • Bazı psikolojik rahatsızlıklar.
kulaktaki basınç ve tansiyon i̇lişkisi
kulaktaki basınç ve tansiyon i̇lişkisi

Kulaktaki Basınç ve Tansiyon İlişkisi

Kulakta basınç, çınlama ve uğultunun ortaya çıkmasının sebeplerinden biri de tansiyondur. Tansiyon, damarlarda dolanan kanın basıncına verilen isimdir. Tansiyonun yüksek veya alçak olması durumlarında farklı belirtiler görülmektedir. Kan basıncının yükselmesi kulak çınlamalarına sebep olabilmektedir. Uzun süreli tansiyon hastaları da kulak çınlamasını sık sık yaşarlar. Yüksek tansiyon durumunda basıncıyla birlikte görülebilen diğer belirtiler, nefes darlığı, çarpıntı, burun kanaması, baş dönmesi, baş ağrısı ve gözlerde kanlanmadır.

Doğal Yollarla Kulaktaki Basıncı Azaltma Yolları

Kulaktaki basıncı doğal olarak gidermenin en bilindik yolu sakız çiğnemek ve esnemektir. Özellikle uçak yolculuğunda kulak basıncı yaşanmasını önlemek veya geçirmek için sakız çiğnenmesi önerilmektedir. Esnemek de kulaktaki basıncın giderilmesini sağlar. Kulaktaki basıncın gitmesi için denenebilecek doğal bir yöntem de Valsalva manevrasıdır. Bu manevrayı yapmak için,

  1. Derin bir nefes alıp ağzınızı kapatın,
  2. Burnunuzu parmaklarınızla kapatın,
  3. Başınızı hafifçe geriye doğru yatırın,
  4. Burnunuza doğru orta şiddette bir nefes verin,
  5. Çıt sesi duyduğunuzda kulaklarınızdaki tıkanıklık hissi gidecektir.

Valsalva manevrasını yaptığınızda kulak basıncı geçmediyse bu hareketi tekrar yapmak için birkaç dakika bekleyin.

kulakta dolgunluk ve sersemlik hissi neden oluşur?
kulakta dolgunluk ve sersemlik hissi neden oluşur?

Kulakta Dolgunluk ve Sersemlik Hissi Neden Oluşur?

Kulak, işitme görevinin dışında dengeyi de sağlayan bir organdır. Kulak içindeki yapılardan bazıları vücut dengesinden sorumludur ve bu yapılar hasar gördüklerinde dengesizlik, sersemlik gibi etkileri olabilir. Kulakta hem dolgunluk hissi olduğunda hem de sersemlik ve denge kaybı gözlendiğinde genellikle Meniere hastalığı akla gelmektedir. Bu hastalığın neden olduğu pek bilinmese de iç kulaktaki sıvının yüksek tansiyona ulaşması ile ortaya çıktığı düşünülmektedir. İç kulak hastalıklarından biri olan Meniere hastalığında çoğunlukla tek kulak etkilenir ancak bazen iki kulakta da görülmektedir.

Meniere hastalığının belirtileri genellikle baş dönmesi, kulakta doluluk ve basınç hissi, işitme kaybı ve kulak çınlamasıdır. Bu hastalıkta genellikle yaşam şekli düzenlenir ancak gerekli görülen durumlarda operasyon da yapılmaktadır. Ancak bazen belirtilerin aslında iki farklı hastalıktan kaynaklanabileceği unutulmamalı ve bu semptomlar görüldüğünde Meniere hastalığından farklı durumlar da düşünülmelidir.

Doğal Kulak Açıcılar

Doğal yöntemlerle kulak açmanın bir yolu zeytinyağını kullanmaktır. Zeytinyağını birkaç dakika ısıtın ve bir kulak pamuğunu sürün. Kulak pamuğunu, tıkalı olan kulağın içine çok sokmadan kulağın içine sürün. Sonrasında başınızı eğerek o kulağı yukarıda tutun. Zeytinyağı kulağınızın içindeki tıkanıklığı temizleyecek ve açacaktır.

Kulak tıkanıklığı iltihaptan kaynaklandığında onu temizlemenin bir yolu da çay ağacı yağı kullanmaktır. Çay ağacı yağını kaynar suya karıştırın ve bu suyun buharını tıkalı kulağınızın içine doğru tutun. Buhar tıkanıklığı açacak ve enfeksiyona iyi gelecektir.

Kulak sorunlarınızla ilgili sorunları ilaçsız doğal yöntemlerle tedavi etmek için İlaçsız Yaşıyoruz sitesinin aşağıdaki içeriklerini okumanızı tavsiye ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu