Sağlık

Kusmak İçin Yöntemler Nelerdir?

Kusmak, zaman zaman meydana gelen, vücudun bizim sağlığımızı korumak için gerçekleştirdiği bir reflekstir. Bazen kusma, yolunda gitmeyen bir şeyleri gösteren bir sinyaldir. Kusmanın altında çeşitli mide hastalıkları olabilir ancak çoğu zaman doğaldır ve endişelenmek gerekmez.

Kusma eylemi bazen uzun süren mide bulantıları ve öğürmeleri beraberinde getirir. Bu mide bulantıları ve öğürmeler sonlanmadıkça kişi rahat edemez. Bu nedenle bazı insanlar süreci hızlandırmak için kendilerini kusturmak isterler. Bu durumda kusmak için işe yarayan yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemler kullanılarak midenin uyarılması sağlanır ve ardından kusma refleksi gerçekleşir.

kusma nedir?
kusma nedir?

Kusma Nedir?

Kusmak aslında vücudumuzun geliştirdiği çok önemli bir reflekstir. Vücut kusma refleksini beden sağlığını korumak için yapar. Vücut zararlı olduğunu düşündüğü maddeleri sindirmek yerine bu refleks ile dışarı atar. Böylece zararlı maddeler, yani toksinler, kana karışarak vücuda zarar vermek yerine kusma ile dışarı atılır.

Kusma eylemini gerçekleştiren şey kasların kasılmalarıdır. Karın kasları kasılırken üst kaslar gevşer ve bu durum bir basınç farkı yaratır. Böylece midenin içindekiler yukarı doğru itilerek vücuttan dışarı atılır. Bu durum bazen acı verici olabilir. Çünkü midenin içinde besin maddelerini sindirmek için özel olarak salgılanan bir asit bulunur. Mide asidi adı verilen bu madde yakıcıdır. Bu nedenle kusarken bir yanma hissedilmesi normaldir.

bulantı ve öğürme nedir? neden olur?
bulantı ve öğürme nedir? neden olur?

Bulantı Ve Öğürme Nedir? Neden Olur?

Bulantı ve öğürme aslında kusmayı sinyalleyen durumlardır. Öğürme midenin gevşemesi ve karnın kasılması ile oluşur. Bu durum sanki kusacakmış gibi bir hisse neden olur ancak mide kendini boşaltmaz. Öğürmeler de aynı kusmada olduğu gibi farklı kasların kasılması ve gevşemesinden doğan basınç farkı ile gelir. Bu nedenle kusmaya çok benzerdir.

Bulantı durumu herhangi bir acı veya ağrı vermeyen ancak kişiyi rahatsız eden bir histir. Bu durum insanda kusma isteği uyandırır. Bulantı hisseden bir insanda tükürük bezleri uyarılır ve bu nedenle salya üretimi artar. Bulantı durumunda daha fazla üretilen salya ve oluşan yutkunma isteği kusmayı kolaylaştırmak içindir. Bulantı durumunda bazı insanların kalbi çok hızlı çarpabilir.

kusmak i̇çin yöntemler
kusmak i̇çin yöntemler

Kusmak İçin Yöntemler

Kusmadan önce hissedilen bulantı ve öğürmelerden rahatsız olan bir kişi bu süreci hızlandırmak ve sonuca erdirmek için kendi kendini kusturmaya çalışabilir. Bu istek çok yaygın görülen bir durumdur. Kendi kendini kusturmak için işe yarayan yöntemler vardır ve bu yöntemler sayesinde kişi bulantı ve öğürmeleri kusarak sonlandırabilir.

1- Kusmak İçin Boğaza Parmak Sokma

Bu yöntemi uygulamak için iki parmağınızı ağzınıza sokup dilin arkasına doğru bastırın. Küçük dilinize değecekmiş gibi arkaya ittirebilirsiniz. Bu yöntemi uygularken öğürme refleksinin de olması kusmayı kolaylaştıracaktır.

2- Ilık Tuzlu Su

Tuzun homojen biçimde karışacağı miktarda ılık suyun içine 2 çorba kaşığı tuz atın ve karıştırın. Ardından bu suyu mideniz bulanana kadar için.

3- Limonlu Su

Bir bardak limonlu suyun içine tuz karıştırın ve bu karışımı için. Bu yöntem ile mideniz bulanacak ve kolayca kusacaksınız.

4- Sirke Koklamak

Sirke kokusunu derin bir şekilde ciğerlere çekmek mide bulanmasını artırır ve böylece kusma sağlanır.

5- Hardallı Su

Bir su bardağı suyun içine bir tatlı kaşığı hardal ekleyin ve karıştırın. Ardından bu karışımı için. Mideniz bulanacak ve kusma refleksiniz devreye girecek.

kustuktan sonra ne yapmak gerekir?
kustuktan sonra ne yapmak gerekir?

Kustuktan Sonra Ne Yapmak Gerekir?

Kustuktan sonra midenin rahatlaması için bir süre hiçbir şey yememek gerekir. Mümkünse dışarı çıkılmalı ve temiz hava alınmalıdır. Kustuktan sonra su içilebilir. Hatta su içmek faydalıdır çünkü kusmak bedene su kaybettirir. Kustuktan sonra hemen su içilecekse az miktarda su içilmelidir ve yavaş yavaş, küçük yudumlarla içilmelidir. Çünkü kustuktan sonra aniden mideye giren su tekrar kusturabilir.

Kustuktan sonra bir süre ani hareket yapılmamalı ve mümkünse uzanıp dinlenilmelidir. Kustuktan sonra alına ve bileklere kolonya sürmek ve kolonya koklamak iyi gelebilir. Kustuktan sonra en az 1 saat bir şey yiyip içilmemeli ve 20-25 dakika hareketsiz biçimde yatıp dinlenilmelidir.

Önerilen İçerik: Yeşil veya Sarı Safra Kusmak Hangi Hastalıkların Habercisidir?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu