Sağlık

Dopamin Detoksu Yapanlar

Dopamin detoksu, kişinin ödüllendirme mekanizmasını kontrol altına almak için yaptığı bir çeşit arınmadır. Bu detoks doğrudan insanı mutlu eden şeylerle ilgilidir. Bu mekanizma zamanla aşırı sosyal medya kullanımı, keyif verici maddeler ve eylemlerin aşırı tüketimi ile biraz daha farklı çalışmaya başlar. Dopamin seviyesi ve dopamin salınımı değişen bir kişi kendi duygu durumlarında da bu değişimi hissedecektir.

Dopamin, aslında insanın keyifli aktiviteler yaptığında salgıladığı ve mutlu hissetmesini sağlayan bir çeşit kimyasaldır. Beyinde salgılanan bu kimyasal doğrudan insanın yaşam şekliyle ilişkilidir. Bağımlılık geliştirmek genellikle dopamin ile ilişkilidir ve depresyon hastalığında da dopaminin rolü büyüktür. Bu nedenle insanlar dopamin detoksu yaparak kendilerine bir çeşit reset atarlar.

Dopamin Nedir?

Dopamin, beyinde salgılanan bir kimyasaldır. Nöronlar arasında salgılanan bu kimyasal özellikle mutlu hissetmekle özdeşleşmiştir. Dopamin, serotonin ile birlikte antidepresanlarda görev alır. Depresyon hastalığı dopamin ve serotonin eksikliğiyle ilişkilidir. Dopamin aynı zamanda öğrenme, odaklanma, hafıza, uyku ve uyanıklıkta görev alan bir kimyasaldır. Bu nedenle vücut için çok önemlidir.

dopamin detoksu nedir?
dopamin detoksu nedir?

Dopamin Detoksu Nedir?

Dopamin detoksu, keyif verici aktivitelerin aşırı yapılmasından kaynaklanan sorunların önüne geçmek için yapılan bir arınmadır. Bu detoksu uygulamak için en az bir günlüğüne keyif verici aktivitelerden uzak durmak gereklidir. Tüm bu yasaklı aktivitelere sizin yaşam şekliniz karar verir. Dopamin detoksu yaparken en az bir gün boyunca telefon kullanmamak, sosyal medya kullanmamak, dışarıdan yemek sipariş etmemek, televizyon izlememek, internet kullanmamak gereklidir. Tüm bunların arasına size keyif veren ve vazgeçemediğiniz şeyleri de ekleyebilirsiniz.

Dopamin Detoksu Neden Yapılır?

İnsan bedeni belli bir mekanizmaya göre çalışır. Dopamin de mutlulukla ilişkili bir mekanizmanın parçasıdır. İnsan, keyif verici şeyler yaptığı zaman dopamin salgılar ve mutlu olur. İnsan, ona dopamin salgılatan yani onu mutlu eden şeyleri devamlı arzular. Keyif veren eylemleri çok sık ve yüksek düzeyde yapmak bir zaman sonra dopamin mekanizmasını bozarak mutlu hissetmeyi zorlaştırabilir. Çünkü bir zaman sonra beyin, dopamin salgılamak için daya yüksek düzeyde keyif verici aktivite isteyecektir. Bu da bir zaman sonra insanın yaşamını olumsuz etkiler.

Dopamin Detoksu Ne İşe Yarar?

Dopamin detoksu çok farklı amaçlar için uygulanabilir ancak bunların ortak noktası dopamin toleransının önüne geçmektir. Bu detoks,

  • Hayattan artık eskisi gibi keyif alınamadığında mutluluğu ve hazzı anlamlı hale getirmek,
  • Yaşam biçimini düzenlemek,
  • İradeyi güçlendirmek,
  • Zihni fazlalıklardan arındırmak,
  • Gerçek bir dinlenmenin tadına varmak,
  • Bağımlılıktan kurtulmak,
  • Odaklanma becerisini artırmak,
  • Kendimizin farkına varmak,
  • Dış etkenlerin bizi nasıl yönlendirdiğini ve aslında nasıl hissettirdiğini fark etmek için uygulanır.
dopamin detoksu hangi sıklıkta yapılmalıdır?
dopamin detoksu hangi sıklıkta yapılmalıdır?

Dopamin Detoksu Hangi Sıklıkta Yapılmalıdır?

Dopamin detoksunun ne zaman ve ne sıklıkla yapılacağı tamamen kişiye bağlıdır. Bazı insanlar bağımlı olmaya ve keyif verici aktiviteleri arzulamaya daha yatkındır ve bu insanlar daha sık bu detoksu yapmalıdır. Ancak günümüzde sosyal medya ve internet ile hepimiz iç içe yaşadığımız için herkesin dopamin detoksu yapmaya ihtiyacı olabilir ve bu çok doğaldır. Bir bağımlılıktan kurtulmak için olmasa da hayatın karmaşasından uzaklaşmak ve zihni dinlendirmek için bu detoks uygulanabilir. Bu durumda detoksun ne zaman uygulanacağını kişinin kendi hisleri zaten söyleyecektir.

Dopamin detoksu yapmanın zamanının geldiğini gösteren bazı ipuçları şunlardır:

  1. Hayattan tat alamadığını hissetmek,
  2. Kendine vakit ayıramadığını fark etmek,
  3. Zamanın nasıl akıp gittiğinden bihaber olmak,
  4. Sürekli kolaya kaçtığını fark etmek (örneğin dışarıdan yemek sipariş etmek),
  5. Odaklanmada zorluk yaşamak,
  6. Hafızanın eskisi kadar iyi olmadığını fark etmek,
  7. Uyku kalitesinin düşmesi,
  8. Stresin çok yoğun olması ve bununla başa çıkamamak,
  9. Yorgunluk ve baş ağrıları çekmek,
  10. Verimliliğin düşmesi,
  11. Sosyal medyada çok fazla vakit geçirdiğini fark etmek,
  12. Bir işten diğerine geçerken verilen molayı aşırı uzatmak,
  13. Sabah uyanmakta güçlük yaşamak,
  14. Yalnız kalamadığını, düşüncelerinle baş başa olamadığını fark etmek,
  15. İnternette geçirilen zamanın ve rastgele içerik tüketmenin harcadığı vakit sebebiyle istenilen aktivitelere vakit ayıramamak,
  16. Yapılması gereken şeyleri önemli olmayan sebeplerle ertelemek.
dopamin detoksu yapanlar
dopamin detoksu yapanlar

Dopamin Detoksu Yapanlar

“iradesi saglam ama disiplini bozulan kişilerin denemesini tavsiye ediyorum. çok da kasmayın mesela ben 1 gün boyunca müzik dinlemedim eziyetti. Önemli olan miktarını ayarlamak.”

“Hocam sürekli olarak yapmadım bunu belirtmek isterim ama yaptığım bir gün çok verimli bir şekilde geçmişti. Elektronik hiçbir alete bakmadım yemek yemedim ve 4 saat boyunca aralıksız ders çalıştım”

“yapmayi denedim ama basaramadim. kahvesizlik ve muzik dinlememe fikri cok zorladi. dusta bile muzik dinleyen bir insan olarak benim icin dunyanin en sacma fikriydi.”

“gitardan zevk almamaya başladığım zaman ufak ufak uyguladığım diyettir. herkese öneririm.”

“gerçeklikle olan bağın tekrardan sağlıklı bir şekilde kurulabilmesi için ara ara uygulamasında fayda olan eylemsizlik.”

İlginizi Çekebilir: Depresyondan Çıkış İçin Birkaç Adım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu