Sağlık

Beyin Kanaması Nedir? Beyin Kanaması Hakkında Bilinmesi Gerekenler?

Beyin Kanaması Nedir? Beyin Kanaması Hakkında Bilinmesi Gerekenler?  Beyin kanaması nedir? Görme, işitme, öğrenme gibi vücudun tüm fonksiyonlarından sorumlu olan beyin hayati öneme sahiptir. Kafatası beyni darbe ve çarpmalara karşı korur. Kafa tasında iç basınç ve travma gibi durumlarda beyinde kanama gerçekleşir.

Beyin Kanaması Nedir?

Beyin kanaması her yaş grubunda görülür. Özellikle 50-60 yaş bireylerde beyin kanaması çok sık görülür. Kadınlarda 3 kat daha fazla görülen beyin kanaması her yıl binlerce insanın sakatlanmasına ve ölmesine neden olmaktadır. Beyin atardamar duvarı zayıflaması damarlarda balonsu yapıların oluşmasına neden olur.

Damarların çatallanması ile oluşan bu yapı sağlıklı damarlara göre dayanıksız bir yapıdadır. Balonsu yapının yırtılması beyin kanamasına yol açar. Beyin kanamaları spottan ve travmatik olmak üzere iki şekilde görülür. Kaza ve yaralanma ile oluşan beyin kanamalarına travmatik, kendiliğinden oluşan beyin kanamasına spontan beyin kanaması denir.  Kaza ve şiddet sonunda oluşan travmatik beyin kanamalarında beynin bütün bölgeleri olumsuz etkilenir. Spontan beyin kanamaları beyin ile beyin zarı arasında ortaya çıkar.

Beyin kanamasının belirtileri nelerdir?

Beyin kanaması geçiren kişilerde tek taraflı yüz felci görülür. Bacakları karıncalanma ve uyuşukluk ortaya çıkar. Kişi kollarını kaldırırken zorlanır. Kollarını havada tutarken zorlanır. Kişi ciddi görme problemleri yaşar. Gözler kontrol dışı hareket eder. Göz kapağı düşer. Kişi yutkunma güçlüğü yaşar. Mide bulantısı, kusma ve tat almada bozukluklar oluşur.

Vücudun tek tarafında zayıflık görülür. Beyne giden kan akışı azalır. Bu yüzden kişinin çok sık başı döner. Kişi dengesini sağlamada zorlanır ve koordinasyon eksikliği yaşar. Beyin kanaması geçiren hastalarda baş ağrısı, bilinç kaybı, uyuşukluk ve güçsüzlük görülür. Kişi konuşulanları anlayamaz. Kişi çevredeki olaylara ve seslere karşı kayıtsız kalır. Beyin kanaması geçiren hastalarda konuşma bozukluğu görülür.

Beyin kanaması nedenleri nelerdir?

Beyin kanaması birçok rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıkan bir durumdur. Beyin kanamasının birçok nedeni vardır. Beyin kanamasına neden olan nedenler şunlardır:

1- Böbrek yetmezliği, diyabet ve kan hastalıkları
2- Aşırı sigara ve alkol tüketimi
3- Karaciğer hastalıkları ve doğumsal damar hastalıkları
4- Pıhtılaşma bozukluğu ve pıhtılaşmayı engelleyen ilaçlar
5- Yüksek tansiyon
6- Beyin içindeki damarlarda meydana gelen tıkanıklar
7- Beyin tümörleri
8- Kaza ve şiddet sonucu başa gelen darbeler
9- Travma sonrası kafatası hasarları
10- Beyin dokusu hasarları
11- Genetik yatkınlık

Beyin kanaması tedavi yöntemleri

Beyin Kanaması Nedir öğrendikten sonra gelelim tedavi yöntemlerine; Beyin kanamaları acil müdahale gerektiren durumlardır. Beyin kanamalarında vakit kaybetmeden mutlaka ambulans çağrılmalıdır. Beyin kanamaları ilk etapta belirti vermeyebilir. Bu yüzden hasta ilk 24 saat mutlaka müşahede altında tutulmalıdır. Kazadan sonraki saatlerde kanama beyne baskı yaparak kişi komaya girer.

Beyin kanaması tedavisinde ilk amaç kanamanın sebebini ortadan kaldırarak hastanın hayatını kurtarmaktır. Beyin kanaması geçiren hasta yoğun bakıma alınır ve ameliyatla tedavi edilir. Beyin kanamasında tanı yöntemi olarak belden beyin omirlik sıvısı alınarak yapılır. Beyin damarlarını MR ile görüntülenir. Tomografi görüntülenme sistemi ile tanısı konur. Bilgisayarlı tomografi beyindeki tüm damarların sağlıklı olup olmadığını tespit edilir. DSA ile kalp anjiyaso yapılır.

Beyin Kanaması Nedir? Beyin Kanaması Hakkında Bilinmesi Gerekenler? nedir? öğrenmiş olduk. Yazımızı beğendiyseniz eğer Çıkık Nedir Belirtileri Nelerdir?  yazımıza da bakınız.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu