Bilgi

Ukulele nedir?

Son yılların en popüler çalgısı Ukulele hakkında bilmeniz gereken her şey!

Ukulele nedir diye araştırma yapmaya başladıysanız siz de bu küçük telli çalgının büyülü dünyasına girmeye hazırsınız! Ukulele ya da kısa adı ile “uke” görüntüsüyle gitara benzeyen tatlı mı tatlı bir telli çalgıdır. Gitardan farklı olarak ukulelenin 4 teli vardır.

Bu enstrüman çocuklar için üretilen küçük gitar zannedilse de aslında başlı başına bir müzik aletidir. Öyle ki bu güzel enstrüman ile konser verenler de var! Gelin gitar familyasından gelen bu güzel müzik aleti ile ilgili bilmeniz gerekenleri bir bir inceleyelim!

İşte son yılların en popüler çalgısı Ukulele hakkında bilmeniz gereken her şey!

Ukulele nedir?

Ukulele son yıllarda git gide popüler hale gelen hoş sesli küçük bir çalgıdır. Özellikle gençler tarafından sık sık tercih edilen bu güzel müzik aleti Hawaii gitarı olarak da bilinmektedir. Tüm dünyada giderek yaygınlaşan bu çalgının ülkemizde de seveni çoktur. Özellikle pandemi dönemiyle birlikte evde de öğrenilebilen ukulele çalgısı ilgi çekmiştir. Pek çok çeşidi olan bu 4 telli enstrümanı satın almak isterseniz size 6 telli küçük bir gitar uzatırlarsa sakın satın almayın. Çünkü çocuklar için üretilen küçük gitarlar ile ukulele sık sık birbirine karıştırılabiliyor. Aslında bu iki çalgı görüntü olarak benzese de ses ve çalış olarak çok farklıdır. Çünkü gitarın tel ve ses dizilimiyle ukuleleninki çok farklı. Ukulele telleri sol, do, mi ve la olarak sıralanıyor. Bunların harf karşılığı ise sırası ile G, C, E, A olarak karşımıza çıkıyor. 

Ukulele ne demek?

Ukulele kelime anlamı olarak “zıplayan pire” demek. Ukulelenin adının zıplayan pire olması ilk bakışta size saçma gelmiş olabilir. Fakat ukulele çalarken parmaklar oldukça hızlı hareket ederek akorlara basar. Pirenin zıplamasına benzeyen bu parmak hareketleri bu güzel müzik aletine zıplayan pire denmesine sebep olmuştur. Ukulele çalan kişilere ukulelist ya da ukulist deniyor. Siz de ukulele çalmak isterseniz bu çalgıyı öğrendikten sonra kendinize bu şekilde hitap edilmesini talep edebilirsiniz. Ukulele ile yerli yabancı her şarkıyı yorumlayabilirsiniz. 

Ukulelenin Tarihi

Ukulelenin bir diğer adının Hawaii gitarı olduğunu söylemiştik. Ama aslında bu çalgı Hawaii’de üretilmemiştir ve bulunmamıştır. Ukulele Portekizli göçmenler tarafından ABD topraklarına götürülmüştür. Ukulelenin Portekizde kullanılan adı ise Cavaquinho’dur. Bu çalgının ilk kez Manuel Nues, Augusto Dias ve José do Espírito Santo isimli üç marangoz tarafından üretildiği bilinmektedir. Ukulele 1959 senesinden beri ABD eyaleti Hawaii ile özdeşleşmiştir. Önce Avrupa’dan ABD’ye giden göçmenler tarafından Amerika Birleşik Devletleri’ne tanıtılan bu müzik aleti daha sonra Kuzey Amerika’ya tanıtılmış ve ardından da tüm dünyaya yayılmıştır. İngiltere’de eşlik çalgısı olarak çok kullanılan bu çalgının popülerleşmeye başladığı dönem  Billy Wilder’ın Bazıları Sıcak Sever isimli filminde Marilyn Monroe tarafından çalınması ile olmuştur. Pek çok Youtuber tarafından da ünü arttırılan bu çalgı ABD’li ukulele virtüözü Jake Shimabukuro tarafından yapılan konserler sayesinde de uluslararası platformlarda tanınırlık kazanmıştır. 

Ukulele Hangi Ülkeye Ait?

Ukulele nedir diye düşünürken bu çalgının hangi ülkeye ait olduğunu da merak etmiş olmanız gayet doğal! Gitara göre daha tok sesler çıkaran ve çalması çoğu enstrümana göre daha kolay olan ukulele müzik aleti çalmak isteyenlerin gözdesi konumunda. Her yaştan kişi tarafından çalınabilen bu çalgı Portekiz’de keşfedildi fakat herkes tarafından ABD eyaleti Hawaii’ye ait olarak görülüyor. Zaten ukulele ile ilgili yapacağınız araştırmalarda çiçekli gömlekleri ve büyük şapkaları iile ukulele çalan pek çok Hawaiili görmenizin sebebi de bu yüzden!

Ukulele öğrenmek zor mu?

Ukule öğrenmek çoğu müzik aletine göre çok daha kolaydır. Bu müzik aletini çalmayı düşünüyorsanız kurs almanıza bile gerek yok. Çünkü Youtube üzerinde pek çok ukulist çeşitli eğitim videoları yayınlıyorlar. Hem Türkçe hem de yabancı dilde çekilen bu eğitim videoları tam bir kurs niteliğinde. Bu ukulele eğitim videolarından birini ya da birden fazlasını seçip ukulele öğrenmeye başlayabilirsiniz. Kısa süre içerisinde ukulele ile güzel şarkılar çalıp bir müzik aletini çalmanın keyfine siz de ulaşabilrisiniz.

Yeni Başlayanlar İçin Hangi Ukulele?

Ukulele çalmaya niyetliyseniz ve hangi ukuleleyi almalıyım diye düşünüyorsanız bu sorunun net bir yanıtı olmadığını bilmelisiniz. Günümüzde pek çok ağaçtan yapılan ahşap ukuleleler olduğu gibi plastik ukuleleler de var. Size ilk tavsiyemiz mutlaka ahşap bir ukulele almanız. Ukulele boyutu konusunda ise tercihinizi dilediğiniz gibi yapabilirsiniz. Ukulele sizin için gerçek bir meraksa ve uzun süre bu çalgıyı çalmak istiyorsanız daha kaliteli ve daha fazla perdesi yani ses aralığı olan bir model seçmenizde fayda var. Hangi ukulele boyutunu seçerseniz seçin (Bariton hariç) tellerin ses dizilimi aynı olacak ve haliyle aynı şekilde akort etmeniz gerekecek. Akort için çeşitli uygulamalar var ve bu uygulamalar sayesinde ukulelenizi kolayca akort edebilirsiniz. 

Ukulele Neye Göre Seçilir?

Yeni başlayan ukulistler için dediğimiz gibi illa ki bu ukulele olalı diye bir tavsiyemiz yok. Ancak sokak müziği yapmayı ya da konser vermeyi düşünüyorsanız concert yani konser boyutu ya da tenor boyutu sizin için daha uygundur. Soprana boyutu bu anlamda sizi tatmin etmeyebilir. Ama yeni başlayacağım ve evde kendi kendime çalmayı düşünüyorum diyorsanız soprano boyutunda ukulele satın alabilirsiniz. 

Ukulele Çeşitleri Nelerdir?

Ukulele nedir diye soranlar genelde çeşitlerini de merak ediyorlar.  Ukulelenin yaygın olarak bilinen 4 çeşidi vardır bunlar şu şekilde sıralanabilir;

  1. Soprano; En küçük boyuttur ve en kolay taşınabilen ukuleledir. En çok bu ukulele tercih edilir. Genellikle fiyatı daha uygundur. Elleriniz büyükse bu küçük çalgıyı öğrenirken zorlanabilirsiniz. Boyutları yaklaşık 50 santimdir.
  2. Konser (Concert); Sesi daha dolgundur. Sopranodan biraz daha büyüktür. İyi nota aralığı sunar.  Boyutu 58 santim civarındadır. 
  3. Tenor; Konser boy ukuleleden daha büyüktür gitar çalan ve ukulele çalmak isteyenler genelde bu ukuleleyi seçer. Daha fazla perdesi vardır ve daha çok ses sunar. Boyu 66 santim civarındadır. Taşınması biraz daha zor olabilir. 
  4. Bariton; En büyük ukulele boyutudur ve gitara daha yakın bir boydur. Taşıması diğerlerine göre en zor olan ukulele budur. Çok daha derin ve tok bir sesi vardır. Ses tonu erkek ukulistlere daha uygundur. Genellikle biraz daha pahalıdır. Boyu 76 santim civarındadır. 

İşte büyüleyici hikayeleri ile ukulele öğrendiğinizde çalmak isteyeceğiniz “Hikayeleriyle Hepimizi Etkileyen 10 Türkçe Şarkı” !

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu