Sanat Tarihi

Alexandre Cabanel Fallen Angel #1

Dönem Anlayışına Başkaldırı; Düşmüş Melek Tablosu!

Sanat, insanların düşünce ve yapılarının dışa vurumudur. Bu dışa vurumun en güzel örneği ise şüphesiz resimdir. Çünkü resim sınırların olmadığı bir sanat dalıdır. Tarih boyunca ise bu sınır olmama durumunu cesur bir şekilde kullanan birçok ressam vardır. Alexandre Cabanel Fallen Angel (Düşmüş Melek Tablosu) ise bu durumun en güzel örneklerindedir.

Alexandre Cabanel Kimdir?

Alexandre Cabanel, henüz 24 yaşındayken ve tarih 1847 yılını gösterirken Düşmüş Melek tablosunu yapmış olan dünyaca ünlü ressamdır. Kendisinin henüz enstitüye üye olmadan ürettiği bu eser çok beğenildiği gibi çok eleştiri de almıştır. Özellikle tarih konulu bir sergide yer alması amacı ile tasarlanan bu tablonun şeytanı temel alması kendisine şeytanın tarihle herhangi bir ilişkisinin bulunmadığı eleştirisini getirmiştir. Jüri üyeleri aynı zamanda kendisini romantik tarz ile sınırlandırması sebebi ile Alexandre Cabanel’e yoğun eleştiriler yöneltmiştir.

Esas itibari ile Fallen Angel adlı tablosu ile bilinen Alexandre Cabanel resme olan sevgi ve ilgisini hayatının her alanına dahil etmiştir. Bu Fransız ressam henüz 17 yaşlarındayken Paris’te yer aldığı bilinen Güzel Sanatlar Okulu’na kayıt olmuştur. Böyle başlamış olan sanat hayatı, 21 yaşındayken Salon’a kabul edilmesi ile bambaşka bir yol izlemiştir. Kendisinin enstitüye olması ise 1863 yılına dayanmaktadır.

Günümüzde var olan sanatın tam olarak ne amaçla yapıldığı tartışmaları süredursun, Alexandre Cabanel Fallen Angel tablosu başka olmak üzere bütün eserlerinde tarihe, edebiyata, mitolojiye ve klasik konulara olan ilgisini açıkça belli etmiştir. Ayrıca ilk zamanlardaki eserlerinin de söz konusu konular bakımından mevcut dönemin zevklerine hitap ettiği bilinmektedir. Ancak olumlu olarak görülen bu durumun bir olumsuz yönü vardır; oldukça başarılı bir ivme kazanan bu eserler, duygudan yoksundur. Zamanla hayal gücüne dayanan ve duyguları ön plana çıkartan eserlere yönelmesi, bu durumun da giderilmesini sağlamıştır.

İlginizi çekebilir: Yunan Mitolojisi Tanrıları

Düşmüş Melek Tablosu Kime Aittir?

Elbette ki yukarıda verilen bilgilerden de anlaşılacağı üzere Düşmüş Melek Tablosu, Alexandre Cabanel’a aittir. Üstelik bu eser, kendisini yoğun eleştirilerin odak noktası haline de getirmiştir. Çünkü kötülük sanatın içerisinde kendisine yer bulsa da, bu yer bulma durumu her zaman içerisinde bir erdem barındırmıştır. Oysa Alexandre Cabanel Fallen Angel tablosu, içerisinde erdem barındırmayan bir tablodur.

Michelangelo, Musa heykelini yaparken insanlara yansıttığı o öfke dolu histe bir erdem barındırmıştır. Yani bu heykel içerisinde öfke bulunduruyorsa da söz konusu öfke erdemi, hiddeti ama aynı zamanda iradeyi temsil eden bir öfkedir. Oysa Alexandre Cabanel, söz konusu tablosunda sonsuz öfkeyi, günahkarlığı ve kini doğrudan temsil etmiştir.

Tablonun içeriğinden, yani konusundan, bahsetmek gerekirse; tabloda babası tarafından sürgün yemiş olan ve azarlanan cehennem prensinin göz yaşları ele alınmıştır. Ancak ele alınan bu göz yaşları, bünyesinde büyük bir güç ve kin barındırmaktadır. Cehennem prensinin boşluğa diktiği gözlerinde var olan yaşlar, hem duygusal bir acının varlığını hem de fiziksel acının mevcudiyetini temsil etmiştir. Yani Düşmüş Melek Tablosu içeriğinde bulunan gözyaşları masumane yaşlar değillerdir.

Alexandre Cabanel Fallen Angel tablosu duygu yüklülüğünün bir temsilcisidir. Çünkü tabloya bakan herkes hem kendi kibrini, intikam dürtülerini ve kindarlığını hatırlamakta hem de bundan büyük bir üzüntü duyar. Duyulan bu üzüntü hem Lucifer adına he de kişinin kendi adına ortaya çıkar. Peki dönemin resim anlayışına bu denli zıt olan böyle bir eser tam olarak ne amaçla ele alınır? Elbette ki dönemin duygudan yoksun eserlerine bir tepki göstermek için…

Alexandre Cabanel Fallen Angel Analizi

İçerisinde bulunduğu dönemin duygudan yoksun eserlerine bir başkaldırı niteliği taşıyan eser, aynı zamanda Cabanel’ın kendisini de temsil eder. Çünkü Cabanel, seçtiği konu sebebi ile dönemin resim anlayışı konusunda var olan kurallarının tamamını çiğner. Zamanla da akademiden dışlanır. Yani ünlü ressam, Alexandre Cabanel Fallen Angel tablosu sebebi ile akademinin düşmüş meleği olarak görülür.

alexandre cabanel fallen angel
alexandre cabanel düşmüş melek tablosu

Alexandre Cabanel Düşmüş Melek Tablosu Nerede?

Akademik bir sanatçı olan Alexandre Cabanel tarafından yapılan ve 1840’lı yıllara karşılık gelen Düşmüş Melek tablosu, günümüzde Fransa’da yer alan Fabre Müzesi’nde bulunur. Günümüzde eserin kamuya açık olduğu bilinir. Resmin üzerinde bulunan etikette ise “Melekler ve Şeytan” yazıldığı bilinir. Alexandre Cabanel Fallen Angel, tam bir başarı öyküsü olarak görülür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu