BilgiGüzellikSağlıkTarifler

Nane Yağı Ne İşe Yarar?

Nane yağı nedir? Nane yağı faydaları nelerdir? Nane yağı nasıl kullanılır? Nane yağı mide bulantısını geçirir mi? Nane yağı nereden satın alınır?

Nane yağı ne işe yarar? Nane, mentha piperita, Akdeniz’e özgü çok yıllık bir bitkidir ancak ABD, İtalya, İngiltere ve Japonya’da da yetiştirilmiştir. Tırtıklı yaprakları ve koni şeklinde büyüyen açık pembeden leylak rengine kadar değişen çiçekleriyle tanınır. Nane yağı nane bitkisinin yapraklarından ve çiçekli kısımlarından elde edilir. Nane, kendine özgü tadı ve kokusu sayesinde belirli yiyeceklerde ve kokulu ürünlerde popüler bir bileşendir.

Nane, vücudu, zihni ve genel sağlığı sağlığı iyileştiren sayısız fayda sağlar. Bu nedenle nane yağı bileşenleri kozmetik, mutfak ve sağlık endüstrilerinde yaygın olarak kullanılır. Nane bitkisi ve yağının kullanım izleri Çin ve Japon halk tıbbı uygulamalarına ve hatta piramitlerin içindeki mezarlara yerleştirilmiş kurutulmuş Nane yapraklarının bulunduğu Antik Mısır zamanlarına kadar izlenebilir. Ayrıca, Orta Çağ’da rahipler dişlerini temizlemek için naneden faydalanmıştır. Güçlü mentol kokusuyla kemirgenleri peynir depolarından uzaklaştırmak için de kullanılmıştır. 1700’lerin ortalarına gelindiğinde ise nane, kronik hastalıklardan migrene kadar pek çok rahatsızlığı tedavi etmek için tıbbi bir ajan olarak kullanılmıştır.

Nane Yağı Faydaları Nelerdir?

Nanenin sağlık üzerinde çeşitli potansiyel faydaları vardır:

Sindirim Sistemi Problemlerini Tedavi Eder

Nane, şişkinliği ve diğer mide rahatsızlıklarını hafifletmeye yardımcı olan çok yönlü bir bitkidir. Araştırmalar, nanede bulunan mentol mide üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Huzursuz bağırsak sendromu, şişkinlik ve hazımsızlık gibi mide sorunlarını tedavi etmek için kullanılabilir. Nane yağının huzursuz bağırsak sendromu üzerindeki etkileri üzerine birçok araştırma makalesi yayınlanmıştır.

Soğuk Algınlığı Semptomlarını Hafifletir

Nane, reçetesiz satılan ilaçlara ve buhar losyonlarıyla eşdeğer bir etkiye sahiptir. Antiseptik ve antibakteriyel özelliklerin yanı sıra, soğuk algınlığına neden olan bakteri ve virüslerle savaşan temizleyici bileşenlere sahiptir ve anti-enflamatuar özellikler boğaz ağrısını hafifletir.

Baş Ağrılarını ve Kas Ağrılarını Azaltır

Nane, kasları yatıştıran serinletici bir etkiye sahiptir. Anında rahatlık sağlayan birçok analjezik ve ağrı giderici bileşen içerir. Yağ genellikle migren roll-on’larında ve ağrıyı yatıştıran diğer ürünlerde dekullanılır. Nane yağının canlandırıcı kokusu, kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur, genellikle baş ağrısına ve migrene neden olan gerilimi azaltır. Nane yağını bir taşıyıcı yağ ile seyreltin ve ağrıyı hafifletmek için cilde uygulayın.

Alerji Semptomlarını ve Enflamasyonu İyileştirir

Nane, böcek ısırıklarından, cilt iltihaplarından ve alerji döküntülerinden kaynaklanan kaşıntıyı azaltır.  Araştırmalar, nane yağının ayrıca cilt üzerinde iyileştirici bir etkiye sahip olduğunu, yara ve yanık izlerinin görünümünü azalttığını göstermiştir. Yağın cilt üzerindeki yatıştırıcı etkisi, böcek ısırıklarının neden olduğu kaşıntı hissini de azaltır. Döküntüleri, kızarıklıkları, kuru, tahriş olmuş cildi ve güneş yanıklarını iyileştirmek için aloe vera jeliyle veya farklı bir taşıyıcı yağla seyreltilerek problemli bölgeye uygulanabilir.

İlginizi Çekebilir: Bahar Nezlesi Kaç Gün Sürer? Bahar Alerjisine Evde Çözüm Yolları

Solunum Problemlerini Tedavi Eder

Nane, soğuk algınlığı giderici ilaçların temel bir bileşenidir. Yağdaki mentol içeriği, solunum yollarındaki enfeksiyonların giderilmesini sağlar. Burnu ve solunum yollarını temizler. Nane aromasını solumak veya yağı topikal olarak uygulamak, nefes almayı kolaylaştırır. Nane yağı ve çay ağacı yağı karıştırılarak göğse uygulanabilir.

Saçları Gürleştirir

Nane, saç yağları, saç kremleri ve şampuanların üretiminde yaygın bir bileşen olarak kullanılır. Nanede bulunan bileşenler saçlı derideki kan dolaşımını iyileştirir, böylece saç büyümesini teşvik eder. Fazla yağı emer ve aynı zamanda nemden yoksun saç derisine ihtiyaç duyulan nemi sağlar. Ayrıca saç biti için de kullanılabilir. Bununla birlikte, anti-enflamatuar ve antiseptik özellikleri, kepeği temizlemek ve kaşıntılı kafa derisine neden olabilecek birikmeyi önlemek için temizleyici ve arındırıcı bir etki sağlar.

Tırnakları Sertleştirir

Nanenin anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri, tırnakları sedef hastalığı ve egzama gibi enfeksiyonlardan ve cilt koşullarından korur. Kırılgan tırnak sorunu, düzenli kullanımı ile tedavi edilebilir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Nane yağında bulunan antioksidanlar serbest radikal hasarına karşı savaşır ve vücudu hastalıklara karşı korur.

Akne Oluşumunu Önler

Nane yağı, akneye yardımcı olabilecek antimikrobiyal ve antiseptik özelliklerle yüklüdür. Akneye neden olan bakterileri azaltarak sivilceleri tedavi eder. Ayrıca en az %30 oranındaki mentol içeriği sivilceleri yatıştırmak için serinletici bir his verir.

İlginizi Çekebilir: Yumurta Sivilce Yapar Mı? Sivilce Yapan 5 Besin Grubu

Bulantı ve Kusmayı Önler

Nanenin yatıştırıcı aroması zihni rahatlatır ve mide kaslarını gevşetir. Yağın rahatlatıcı özellikleri bulantıyı kontrol altına alarak kusmayı önleyebilir. Nane kokusunu teneffüs etmek mide bulantısının şiddetini azalttığı için seyahatlerde kullanılabilir. Ayrıca gebelikte ortaya çıkan sabah bulantılarına da çözüm olabilir. Nane kokusu ayrıca mide ekşimesi semptomlarını hafifletmeye de yardımcı olur. Solumaya alternatif olarak, nane yağını taşıyıcı bir yağla seyrelterek göğsünüze ve karnınıza masaj yapabilirsiniz.

Gözenekleri Giderir

Bakterilerle veya kirle tıkanmış gözenekler zamanla siyah noktalara neden olabilir. Nane, cildi bakterilerden koruyarak tıkanıklığı gidermeye ve siyah nokta oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

Ağız Sağlığını Korur

Nane birçok ağız bakım ürününde kullanılan ana bileşenlerden biridir. Nane, içinde bulunan mnetol sayesinde ağır kokusunu önler. Araştırmalar, nanenin patojen ve bakteri oluşumunu engelleyebileceğini bulmuştur. Evde, bir bardak ılık suya bir damla nane yağı ve dilerseniz limon yağı ekleyerek kendi gargaranızı yapabilirsiniz. Ayrıca, enfeksiyonları önlemek için diş macununa de ekleyebilirsiniz.

Konsantrasyonu Artırır

Nanede bulunan aromatik moleküller limbik sistemi harekete geçirir ve beynin bilişsel gücünü artırarak dolayısıyla konsantrasyon ve hafızayı geliştirir.

PMS Belirtilerini Hafifletir

Nanenin canlandırıcı kokusu, yorgunluk, ağrı, motivasyon eksikliği ve baş dönmesi gibi PMS semptomlarından bazılarını iyileştirir. Ayrıca kramplar için taşıyıcı bir yağla seyrelttikten sonra ağrılı bölgeye masaj yapılarak da kullanılabilir.

İlginizi Çekebilir: Hayıt Tohumu Nedir? Regl Dönemlerinde Hayıt Tohumu Nasıl Kullanılmalı?

Nane Yağı Nasıl Kullanılır?

Nane yağı kullanmanın en popüler yollarından biri difüzör kullanmaktır. Nane, gün boyunca daha iyi bir zihinsel odaklanma için havayı ferahlatır. Bunun da ötesinde, nane kokusunu teneffüs etmek, tahriş olmuş burun kanallarını sakinleştirir, iltihap önleyici yapısı sayesinde soğuk algınlığı semptomlarını hafifletir. Ayrıca baş ağrısı ve migrene de yardımcı olur. Naneyi difüzörde kullanmak için, her 100 ml suya yaklaşık 3-5 damla yağ ekleyebilirsiniz. Fazla miktarda kullanmak kokuyu güçlendirir, baş ağrısına ve mide bulantısına neden olabilir.

Kişisel bakım için banyoya en sevdiğiniz yağlardan birkaç damla ekleyebilirsiniz. Küveti sıcak suyla doldurun ve 6-8 damla yağ ekleyin. Küvetiniz yoksa banyonuzun köşelerine de damlatabilirsiniz. Sıcak suyun buharı nane yağının havaya karışmasını sağlayarak gevşemenize yardımcı olur.

Nane yağını cildinize uygulayacaksanız kullanmadan önce mutlaka jojoba, Hindistan cevizi veya argan yağı gibi taşıyıcı bir yağla seyreltin. Ayrıca, cilde uygulamadan önce hassasiyetiniz olup olmadığını öğrenmek için kullanmadan önce yama testi yapmanız tavsiye edilir.

Yağlı Ciltler İçin Nane Yağı Yüz Maskesi

  1. Temiz bir kaseye 1 çay kaşığı dolusu kil ekleyin.
  2. Pürüzsüz bir macun haline getirmek için kıvam alana kadar su ekleyin.
  3. Macuna 1 damla nane yağı ekleyin ve iyice karıştırın.
  4. Maskeyi temiz cilde ince bir tabaka halinde uygulayın.
  5. Kuruduktan sonra ılık suyla durulayın ve cildinizi yumuşak bir havluyla kurulayın.

Normal ve Kuru Ciltler İçin Nane Yağı Yüz Masajı

  1. 1 çay kaşığı argan yağını ve 1 damla nane yağını karıştırın.
  2. Yukarı doğru hareketlerle yüzünüze ve boynunuza hafifçe masaj yapın.
  3. Masaj sonrasında cildinizdeki fazla yağı nazikçe silmek için nemli bir bez kullanın.
  4. Kuru bir cildiniz varsa yağı emilmesi için cildinizde bırakabilirsiniz.

Nane Yağı ile Birlikte Kullanılan Yağlar Nelerdir?

Nanenin uyumlu olduğu birçok yağ vardır. Yağın etkinliğini artırmak için ihtiyacınıza göre diğer yağlarla birlikte kullanabilirsiniz.

    • Ardıç Yağı
    • Biberiye Yağı
    • Greyfurt Yağı
    • Kekik Yağı
    • Lavanta Yağı
    • Limon Yağı
    • Melaleuca (Çay Ağacı yağı).
    • Mercanköşk Yağı
    • Okaliptüs Yağı
    • Sardunya Yağı
    • Selvi Yağı

Nane Yağı Yan Etkileri Nelerdir?

Nane yağı topikal olarak uygulandığında güvenli olarak kabul edilir. Nane yağı birçok klinik çalışmada güvenle kullanılmıştır. Nane yağı içeren kapsüller, mide ekşimesi olasılığını azaltmak için genellikle enterik kaplıdır. Enterik kaplı kapsüller antasitler ile aynı anda alınırsa, kaplama çok çabuk bozulabilir.

Cilde nane uygulamanın yan etkileri arasında deri döküntüleri ve tahriş olabilir. Nane yağı, bebeklerin veya küçük çocukların yüzüne uygulanmamalıdır, yağın içinde bulunan mentol teneffüs edilirse ciddi yan etkilere sebep olabilir.

Hamilelik sırasında veya emzirirken nane yağı kullanmanın güvenli olup olmadığı hakkında yeterli bilimsel çalışma yoktur. Bu nedenle doktorunuza danışmadan kullanmanız önerilmez.

Nane Yağı Nereden Satın Alınır?

Bitkisel ürünler kullanırken güvenilir bir markayı tercih ettiğinizden emin olun. İlaçsız Market‘in bileşen oranları menthol (%45,35), menthone (%27,5), Iso-menthone (%8,5), menthyl acetate (%5,5), 1,8 cineole (%5,43), limonene (%2,04), sabinene + beta-pinene (%1,13), mentha Furan (%1,05) olan, içinde sentetik koku, boya, koruyucu, sülfat, SLS, paraben, SLES olmayan, doğa ve çevre dostu, vegan, %100 doğal Nane Yağı‘nı inceleyebilirsiniz.

ilaçsız market nane yağı
ilaçsız market nane yağı

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu