SağlıkTarifler

Hayıt Tohumu Nedir? Regl Dönemlerinde Hayıt Tohumu Nasıl Kullanılmalı?

Hayıt tohumu içerisinde bulunan kimyasal maddeler sayesinde kadınlık hormonlarını düzenleyici etkiye sahiptir.

Hayıt tohumu Akdeniz ve Asya bölgelerinde yetişen hayıt ağacının tohumudur. Yazılı kaynaklardan elde edilen bilgilere göre hayıtın tıpta kullanımı milattan önceki tarihlere kadar dayanmaktadır. Tıbbın babası olarak anılan Hipokrat’ın M.Ö. 450 yıllarında tuttuğu tıbbi kayıtlarda da hayıtın tedavi amaçlı kullanıldığı gözlemlenmiştir. Antik Yunan döneminde hayıt ağacı çiçeği tohumunun yaygın kullanım amaçları şunlardır:

  • Ağrı kesici
  • Antibiyotik
  • Sakinleştirici
  • Ateş düşürücü
  • İdrar söktürücü
  • Regl düzenleyici

İlginizi Çekebilir: Regl Ağrısı Nasıl Geçer? Regl Ağrısı Neden Olur?

Hayıt bitkisi ve tohumu içerisinde bulunan kimyasal maddeler sayesinde özellikle kadınlık hormonlarını düzenleyici bir etkiye sahiptir. Hormonların düzenlenmesi adet döngülerinin daha sağlıklı ve rahat geçmesini sağlar. Hayıt, ayrıca, PMS (premenstrual syndrome) olarak bilinen regl öncesi belirtilerini hafifletme konusunda da oldukça etkilidir.

hayıt tohumu nedir regl dönemlerinde hayıt tohumu nasıl kullanılmalı
hayıt tohumu nedir regl dönemlerinde hayıt tohumu nasıl kullanılmalı

Hayıt tüketmenin en pratik yolu hayıt tohumu çayıdır. Çay yapmak için ilk olarak 1 çay kaşığı hayıt tohumunu havanda dövün. Ardından 1 fincan kaynatılmış suya havanda dövdüğünüz hayıt tohumlarını ekleyin ve 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Demlenen çayı süzün. Dilerseniz tatlandırmak için bal ekleyebilirsiniz.

Hayıtın faydasını görmek için yalnızca reglden birkaç gün önce değil, tüm döngü boyunca hayıt tüketmeniz önerilir. Bazı bitki uzmanlarına göre foliküler aşamada, yani kanamanın ilk gününden bir sonraki ovulasyona kadar olan dönemde, hayıtın düzenli kullanılması ovulasyonun daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur.

İlginizi Çekebilir: Adet Dönemi Krampları Doğal Tedavi

Kemoterapi gören kişilerin hayıt tüketmesi kesinlikle tehlikelidir. Gebelik boyunca ve emzirme dönemi boyunca dikkatsizce hayıt tüketmek istenmeyen sağlık sorunlarına yol açabilir. Doktorunuza danışmadan kullanmanız önerilmez.

İlginizi Çekebilir: Adet Öncesi Belirtiler Nelerdir?

hayıt tohumu nedir regl dönemlerinde hayıt tohumu nasıl kullanılmalı
hayıt tohumu nedir regl dönemlerinde hayıt tohumu nasıl kullanılmalı

Hayıt Tohumu Anne Sütünü Arttırır mı?

Hayıt progesteron hormonu üretimini düzenlemektedir. Progesteron hormonu adet döngüsünü düzenlemekle,  her ay vücudu olası bir gebelik dönemine hazırlamakla ve gebelik döneminde ise vücudu emzirme dönemine hazırlamakla görevli bir hormondur. Araştırmalar, hayıtın anne sütünü azaltabilecek etkisi olan prolaktin üretimini engellediğini göstermektedir. Tohum içerisinde bulunan doğal kimyasal maddeler süt miktarını düzenleyerek yeterli seviyelere ulaşmasını ve üretilen sütün yeterli kalitede olmasını sağlar. Süt miktarında ve kalitesinde endişesi olan anneler ve anne adayları doktorlarına danıştıktan sonra düşük ve düzenli dozlarda hayıt tüketebilirler.

İlginizi Çekebilir: Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Hayıt Tohumu Östrojen Seviyesini Artırır mı?

Östrojen seviyesi cinsiyet, yaş, genetik koşullar, yaşam tarzı, yeme alışkanlıkları, stres gibi birçok faktör sebebiyle değişiklik gösterebilmektedir. Hayıtın hormonlara etkisini öğrenmek için yapılan birçok çalışma hayıtın özellikle kadınlık hormonları üzerinde dengeleyici bir etkisi olduğunu kanıtlamıştır. Araştırmalar sonucunda düzenli tüketilen hayıtın östrojen hormonu üzerinde de olumlu etkileri olduğu saptanmıştır.  Hayıt progesteron hormonunu destekleyerek ve böylece östrojen hormonunun da dengede kalmasını sağlayarak hormon seviyelerinde gerçekleşen değişiklikleri azaltmaya yardımcı olabilmektedir.

Östrojen düşüklüğü belirtileri:

  • Düzensiz regl dönemi ya da adet görememe
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Düzensiz ruh hali değişimleri
  • Şiddetli PMS dönemi
  • Vajinal kuruluk
  • Cilt kuruluğu
  • Odaklanmada zorluk
  • Karın bölgesinde kilo artışı
  • Cinsel isteksizlik
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı

Yukarıda sıralanan belirtilere sahipseniz, doktorunuza danıştıktan sonra, düzenli ve düşük dozda hayıt tüketerek östrojen hormonunuzun dengelenmesini sağlayabilirsiniz.

Ham bal, Kestane balı, Keçiboynuzu özü, Propolis, Arı sütü, Polen, Çörekotu, Zerdeçal, Ginseng, Kara Üzüm Çekirdeği, Mürver meyvesi, Kudret narı kurusu, Oğulotu, Karnıyarıkotu tohumu, Kuşburnu, Çiya tohumu, Deve dikeni tohumu, Enginar yaprağı, Ginseng extraktı, Zeytin yaprağı, Söğut kabuğu, Çörekotu yağı, C vitamini gibi bileşenlerden oluşan, bağışıklığı güçlendirmeye, güç ve enerji vermeye yardımcı olan İlaçsız Market’in Healthy Mix ürününü inceleyebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Hormonlar Nasıl Dengelenir? Hormon Dengeleyen Uçucu Yağlar Nelerdir?

Hayıt Tohumu Nerede Yetiştirilir?

Hayıt ağacı yaklaşık 5 metre yüksekliğinde çalı benzeri küçük bir ağaçtır. Mayıs ve Eylül aylarında mor hafif kokulu çiçekler açar. Sonbahara doğru tohumlar toplanmaya hazır hale gelir. Dünyada Akdeniz ülkelerinde ve Asya’da yetiştirilirken ülkemizde genellikle Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Bölgesinde yetiştirilmeye uygun bir ağaç türüdür.

Kuraklığa dayanıklı olan hayıt ağacı soğuktan hoşlanmaz. Nemli toprakları sever ancak görece kurak topraklarda daha verimli olacağı için organik bakımdan zengin topraklara dikilmesi önerilmez. Bunun sebebi zengin toprakların topraktaki nemi köklere yakın bölgelerde yoğunlaştırmasıdır. Hayıt ağacı güneşi orta seviyede sever.

Hayıt ağacı uygun iklim ve uygun şartların sağlandığı ortamlarda kolaylıkla yetişebilen bir ağaçtır. Son yıllarda Trakya bölgesinde de yayılım göstermiştir.

İlginizi Çekebilir: Evinizden Eksik Etmemeniz Gereken 5 Şifalı Bitki

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu