Sağlık

Zona Hastalığı Nedir?

Zona hastalığı, genellikle 50 yaştan sonra görülen, fakat her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Virüs kaynaklı olan bu hastalık, ağrılı kaşıntılar ve kızarıklıklar ile seyreder. Bu kaşıntı ve kızarıklıklar vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilir. Zona hastalığında bu belirtiler genellikle vücudun sağ veya sol tarafında görülür. Vücudun belli bir tarafında şerit gibi sırayla görülen kabarcıklı kaşıntılar Zona hastalığının habercisidir.

Zona hastalığı, doktor kontrolünde düzenli olarak ilaç kullanımı ile birlikte geçmektedir. Ancak bu hastalığı geçiren veya şiddetlendiren bazı unsurlar da bulunmaktadır. Zona hastalığı, hayati bir risk oluşturmayan hastalıklardandır. Ancak ağrılı ve şiddetli kaşıntılar kişinin hayatını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle Zona hastalığıyla mücadele etmek önemlidir.

Zona Hastalığı Nedir?

Zona hastalığı, viral nedenlerle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olan virüs “Varicella zoster”dir. Bu virüs aynı zamanda su çiçeği hastalığının ortaya çıkmasına da neden olur. Su çiçeği geçtikten sonra vücutta uykuya yatan bu virüs, bazı kişilerde tekrar aktifleşerek Zona hastalığına neden olabilmektedir.

Zona hastalığı, vücutta aşırı şiddetli kaşıntı, kızarıklık ve kabarcıklanma ile görülür. Vücudun sağ veya sol tarafında sicim gibi oluşan bu kabarcıklanmalar Zonanın belirtileridir. Bu hastalığın hayati bir riski bulunmamaktadır ancak vücuttaki kaşıntılar ve kabarcıklar kişinin hayatını olumsuz etkilediğinden tedavi edilmelidir.

zona hastalığı belirtileri nelerdir?
zona hastalığı belirtileri nelerdir?

Zona Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Zona hastalığının sebebi su çiçeğine neden olan bir virüstür. Bu hastalık ortaya çıktığında şu belirtiler gözlenir:

  • Ağrı ve yanma hissi,
  • Bölgede uyuşma ve karıncalanma,
  • Dokunmaya karşı hassasiyet,
  • Kızarıklık, döküntü,
  • Kaşıntı,
  • Kabuklu ve içi sıvı dolu kabarcıklanma.

Zona hastalığının ilk belirtisi genellikle şiddetli ağrılardır. Ağrılardan birkaç gün sonra kızarıklık ve döküntü başlar ve şiddetlenir. Bazı Zona hastalarında ateş ve baş ağrısı da bu hastalığa eşlik eder.

Zona Hastalığı Kimlere Bulaşır?

Zona hastalığı çocuktan yaşlıya herkese bulaşabilir. Buradaki önemli nokta, hastalığa sebep olan virüsün daha önce kapılıp kapılmadığıdır. Bunu anlamanın yolu kişinin daha önce su çiçeği geçirmiş olmasıdır. Eğer su çiçeği geçirmeyen bir kişi, Zona hastalığıyla mücadele eden biriyle temas ederse virüs ona bulaşır ve hasta olur. Ancak daha önce su çiçeği geçirmiş olanlar bağışıklığa sahiptirler.

zona hastalığı kendiliğinden geçer mi?
zona hastalığı kendiliğinden geçer mi?

Zona Hastalığı Kendiliğinden Geçer Mi?

Zona hastalığı kendiliğinden geçen bir hastalıktır. Genellikle 2-6 hafta arası bir süre kadar bu hastalık görülür. Ancak hastalığın semptomları çok şiddetli olduğu için tıbbi bir müdahale gereklidir.

Zona Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Zona hastalığı normal şartlarda kendiliğinden geçen bir hastalıktır. Ancak doktorun verdiği ilaçlarla bu süreyi kısaltmak ve hastalığı daha hafif atlatmak mümkündür. Bu hastalığın tedavisi için genellikle antiviral ilaçlar ve ağrı kesiciler kullanılır.

Zona Hatalığında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Zona hastalığını daha rahat geçirmek için dikkat edilmesi gerekenler ve uygulanması gereken bazı yaşam değişiklikleri vardır.

  • Kabarcıkların oluştuğu bölgeye soğuk kompres yapmak ağrıyı ve kaşıntıyı hafifletebilir. Aynı zamanda soğuk suyla duş almak da bu etkiyi sağlayacaktır.
  • Hastalık süresi boyunca yaşam stresini azaltmak ve gerginlikten uzak durmak daha iyi olacaktır.
  • Zona hastalığı boyunca alkol kullanmamak daha yararlı olacaktır.
  • Kabarcıklar üzerine çörek otu yağı sürüldüğünde hastanın ağrıları azalmaktadır.
  • Zona hastalığı viral bir hastalık olduğu için bulaşıcıdır. Daha önce su çiçeği geçirmemiş biri bu virüse karşı bağışıklık geliştirmediği için Zona hastalığına yakalanabilir veya su çiçeği geçirebilir. Bu nedenle hastalık süresince kimseyle temas etmemek gereklidir.

İlginizi Çekebilir: Elocon Krem Nedir? Nasıl Kullanılır?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu