BilgiSağlık

Zeytinyağı Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağı nedir? Zeytinyağı ne işe yarar? Zeytinyağı sağlıklı mıdır? Zeytinyağı zararları nelerdir? Zeytinyağı nasıl yenir? Günlük ne kadar zeytinyağı yenir?

Zeytinyağı faydaları nelerdir? Zeytinyağının tarihi Antik Yunanlılar ve Romalılara kadar uzanır. Binlerce yıldır Akdeniz kültürünün temel maddesi olan bitkisel bir yağdır. Günümüzde ise hala bölgedeki en popüler yemeklik yağdır. Diğer yemeklik yağlarla karşılaştırıldığında, zeytinyağı içinde bulunan güçlü polifenol bileşikleriyle ve yüksek oranda tekli doymamış yağ asitleriyle (MUFA’lar) kronik ve dejeneratif hastalıklara karşı savaşma potansiyeline sahiptir.

Zeytinyağı Faydaları Nelerdir? 

Zeytinyağında bulunan polifenoller, kalp hastalığı, kanser, diyabet ve bunamaya sebep olan oksidatif stresle mücadele eder. Zeytinyağı tüketimi, kolesterol seviyelerinden daha iyi ruh haline ve daha güçlü kemiklere kadar neredeyse insan vücudundaki tüm sistemlerle ilişkilendirilmiştir.

Kalp Sağlığını Destekler

Zeytinyağı birçok iyi nedenden dolayı kalp dostu olarak kabul edilir. Araştırmalara göre günde 4 veya daha fazla yemek kaşığı sızma zeytinyağı içeren Akdeniz tarzı bir beslenme tüketen kişilerde kardiyovasküler hastalık geliştirme riski oldukça düşüktür. Ayrıca, zeytinyağı tüketimi kolesterol seviyelerini iyileştirmekle ve düşük kan basıncıyla da ilişkilendirilmiştir.

Kanser Riskini Azaltır

Akdeniz ülkelerinde kanser oranlarının daha düşük olmasının sebeplerinden birinin zeytinyağı tüketimi olduğu düşünülür. 2020 yılında gerçekleştirilen bir çalışmaya göre, sızma zeytinyağı tüketimi kolorektal kanserin önlenmesinde etkili olabilir. Farklı çalışmalar ise zeytinyağı tüketen kadınların kolon kanseri ve meme kanseri riskinin daha düşük olduğunu vurgular. Zeytinyağının çeşitli bileşenleri, oleik asit, hidroksitirosol, oleokantal, fitosteroller ve skualen dahil olmak üzere kanser önleyici özellikler göstermiştir.

İlginizi Çekebilir: Bağırsak Kanseri Nedir?

Beyin Fonksiyonlarını Geliştirir

Oksidatif stres, Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere nörodejeneratif hastalıkların oluşmasına veya ilerlemesine sebep olur. Sızma zeytinyağında bulunan polifenoller oksidatif stresle savaşır. 2019 yılında hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen bir çalışma, zeytinyağı tüketiminin, sağlıklı kan-beyin bariyeri işlevini korumaya ve hatta geri kazanmaya yardımcı olduğunu buldu. Ek olarak, Alzheimer’ın ilerlemesini yavaşlatabilecek şekilde nöro-enflamasyonu azalttığını tespit etti.

Ruh Sağlığını Destekler

Zeytinyağında bulunan besinlerruh halini yükseltmeye yardımcı olabilir. 2010, 2017 ve 2019 yıllarında yapılan araştırmalar, zeytinyağı yoğunluklu Akdeniz diyetlerin depresyon tedavisine yardımcı olabileceğini öne sürmektedir. Yapılan çalışmalardan birinde, zeytinyağı içeren 12 haftalık bir Akdeniz diyeti sonrasında katılımcıların %30’unun orta ila şiddetli depresyon semptomları hafiflemiştir. Diğer araştırmalar ise zeytinyağı tüketiminin merkezi sinir sistemini desteklediğini, sinirlerin düzgün çalışmasına yardımcı olduğunu ve ruh halini destekleyen nörotransmiter serotonin düzeylerini artırdığını göstermektedir.

İltihabı Azaltır

Artrit veya başka bir iltihap hastalığından şikayetçiyseniz zeytinyağı tüketimi tedavinize destek olabilir. Tekli doymamış yağlar, romatoid artrit gibi durumlarda enflamatuar belirtecii olan C-reaktif protein seviyelerini düşürür. Sızma zeytinyağı ayrıca ibuprofene benzer anti-inflamatuar özellikler gösteren polifenol oleokantal içerir.

İlginizi Çekebilir: Diş eti iltihabına ne iyi gelir?

Kemikleri Güçlendirir

2018’de yapılan bir araştırma, fazla zeytinyağı tüketen kadınlar arasında kemik yoğunluğunun arttığını tespit etmiştir. Zeytinyağının kemikler üzerindeki güçlendirici etkisi, anti-inflamatuar polifenollerin kemik yıkımını önleyici ve kemik oluşumunu uyarmaya yardımcı olan mekanizmaları tetiklemesinden kaynaklanır.

Bağırsak Sağlığını Destekler

Zeytinyağı faydalarından bir diğeri bağırsak sisteminde bulunan bakterileri düzenlemesidir. Bağırsak mikrobiyomu, sindirimi, ruh hali ve cildi etkiler. 2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre, zeytinyağında bulunan polifenoller sindirim sistemi iltihaplanmalarını azaltır ve ayrıca iyi bakterilerin büyümesini ve çoğalmasını sağlayabilir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

2015 yılında yapılan bir araştırma, her gün 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı yemenin, hastalıklarla savaşan T hücrelerinin büyümesini ve aktivasyonunu desteklediğini tespit etmiştir. Araştırmada kullanılan mısır yağı, tereyağı ve soya fasulyesi yağında ise bu tarz bir etki gözlemlenmedi.

İlginizi Çekebilir: Bağışıklık Sistemini Nasıl Güçlendirebiliriz?

Kan Şekerini Dengeler

Sağlıklı yağlar, tip 2 diyabeti kontrol altında tutmaya veya önlemeye çalışan herkes için önemlidir. 2017 yılında gerçekleştirilen bir çalışma, fazla zeytinyağı tüketen kişilerin açlık kan şekerlerinin daha düşük olduğunu ve böylece diyabet geliştirme risklerinin %16 daha düşük olduğunu göstermiştir. Araştırmalar, zeytinyağında bulunan oleik asidin insülin direncine karşı özellikle koruyucu olduğunu kanıtlamıştır.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Zeytinyağı kan şekeri seviyelerini sabit tutarak aşırı yeme isteğinin önüne geçer. 2018 yılında serçekleştirilen bir araştırma, kahvaltıya 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı ekleyen kilolu kadınların, kahvaltılarına soya fasulyesi yağı ekleyen kadınlara kıyasla daha fazla vücut yağı kaybettiğini ve kan basıncında daha büyük bir düşüş yaşadığını bulmuştur. Daha önceki araştırmalar da Akdeniz diyetiyle birlikte yüksek zeytinyağı tüketiminin kilo alımına neden olmadığını göstermiştir.

İlginizi Çekebilir: Kilo Vermek İçin Spor Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı? Spor Öncesi ve Sonrası Beslenme

Saçları Besler

Zeytinyağı faydalarından biri de saçlar için harika bir nemlendirici görevi görmesidir. İçinde bulunan besinlerle saçı nemlendirerek gerekli bakımı sağlar. Antibakteriyel özellikleri sayesinde saç derisi üzerinde yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Kuruluğu giderir ve kepek oluşumunu engeller. Zeytinyağı, saç güçlenmesini destekleyen antioksidan açısından da zengindir. Saçların dökülmesini veya dış etkenlerden zarar görmesini engeller. Saç bakımı için zeytinyağını saçınıza doğrudan uygulayabilirsiniz. Zeytinyağını saçınızda 15-20 dakika beklettikten sonra ılık suyla yıkayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Soğan Suyu ile Saç Uzatma

Zeytinyağı Nasıl Yenir?

Zeytinyağı 175 °C ila 210 °C arasında orta ila yüksek bir dumanlanma noktasına sahiptir. 2018 yılında yapılan araştırmalar, zeytinyağının en kararlı yemeklik yağlardan biri olduğunu ve bozulmaya karşı yüksek dumanlanma noktası olan yağlardan daha iyi direndiğini göstermektedir.

Zeytinyağı faydalarından yararlanmak için soteleme, tavada kızartma, fırınlama için kullanabilirsiniz. Isıya dayanıklı tekli doymuş ayağ asitleri ve polifenollerin bolluğu sayesinde zeytinyağı, ısının neden olduğu oksidatif strese karşı direnir ve serbest radikallerin oluşumunu yavaşlatır. 2015 yılında yapılan farklı bir araştırma ise domates, patlıcan ve balkabağı gibi sebzelerin zeytinyağında pişirilmesinin bu sebzelerin antioksidan içeriğini artırdığını bulmuştur.

Zeytinyağı Yan Etkileri Nelerdir?

Zeytinyağı yaygın olarak besinlerde tüketilir. Haftada 1 litreye kadar sızma zeytinyağı, 5-8 yıla kadar Akdeniz diyetinin bir parçası olarak güvenle kullanılabilirr. Zeytinyağı genellikle iyi tolere edilir. Nadir de olsa bazı kişilerde mide bulantısına neden olabilir.

Zeytinyağına alerjiniz olmadığı sürece saçınıza doğrudan zeytinyağı uygulamak güvenlidir. Burada dikkat edilecek nokta saçın yağdan iyi arındırılmasıdır. Saçınızı güzel bir şekilde yağdan arındırmazsanız yağlı bir görünüme veya kepek oluşumuna sebep olabilirsiniz.

Zeytinyağı Nereden Satın Alınır?

İlaçsız Market’in Türkak akreditasyonuna göre serbest yağ asitlik değeri 0,21, peroksit değeri 5,80, biofenol değeri 260+ olan, GDO’suz, yerli üretim, %100 doğal, gerekli test ve analizlerden geçen, Zeytinyağı‘nı inceleyebilirsiniz.

i̇lacsız market zeytinyağı
i̇lacsız market zeytinyağı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu