Sağlık

Raynaud Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Raynaud Sendromu, Raynaud Hastalığı Tehlikeli mi? Raynaud Tedavi Edilmesi Ne Olur? Raynaud Sendromu Hangi Bölüm Bakar

Raynoud hastalığı, kış aylarında soğukların artmasıyla birlikte burun, kulak, el ve ayak parmakları başta olmak üzere vücudun bazı uzuvlarında kan dolaşımının zayıflaması ve ciltte morarma, solukluk gibi semptomlarının oluşmasıdır. Bu hastalık kan dolaşımı sorunlarının ardından ortaya çıkan bir dolaşım sorunudur.

Havalar ısınmaya başladığında ya da sıcak bir ortama girildiğinde semptomlarda azalmalar başlamaktadır. Ancak bu hastalık dokuda bir takım hasarların oluşmasına neden olabilmektedir. Sigara ve alkol tüketiminin olması veya soğuk hava bu hastalığı tetikleyebilmekte ve kötüye gitmesine neden olabilmektedir.

Raynaud Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın en belirgin semptomları, ciltte solukluk ve morarma, his kaybı, uyuşukluk ve ağrıdır. Hastalığın ilk evrelerinde semptomlar genellikle el ve ayak parmaklarında görülürken ilerleyen dönemlerinde diğer dokularda da görülmeye başlanmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Ayaklarda Deri Soyulması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Raynaud Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Raynaud hastalığına başka hastalıklar sebep olabilmekte ya da diğer hastalıklar bu hastalığı tetikleyebilmektedir. Dolayısıyla öncelikli olarak bu hastalığın sebebinin başka bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır. Raynaud hastalığına sebep olan hastalıklar ise şunlardır:

  • Eklem romatizması
  • Skleroderma
  • Artrit
  • Ateroskleroz

Yapılan araştırmalara göre Raynaud hastalığı, erkeklere kıyasla kadınlarda daha sık görülmektedir. Başka bir araştırmaya göre, 30 yaş altı bireylerde Raynaud hastalığının ilk evrelerinin görülme olasılığı daha fazla, 30 yaş üstü hastalarda ise romatizmal rahatsızlıkların görülme olasılığı daha çok olmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Romatizma için Hangi Doktora Gidilir?

Raynaud Hastalığı Tedavisi

Raynaud hastalığının tedavi edilebilmesi için öncelikli olarak altta yatan sebeplerin teşhis edilmesi gerekmektedir. Ardından uzman hekim birçok tahlil ve film çekimi isteyerek süreci takip etmektedir. Bu hastalıkla karşılaşıldığında iki şekilde tedaviye devam edilmesi önerilmektedir. Öncelikle semptomları önlemeye yöneliktir. İkinci tedavi ise hayat tarzında değişikliklere gidilmesi yönündedir.

raynaud hastalığı nedir? tedavisi nasıl yapılır?
raynaud hastalığı bitkisel tedavi yöntemleri

Raynaud Hastalığı Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Raynaud hastalığı tedavisinde siyah hardal tohumu kürünün uygulanması önerilmektedir. Bu kür bir ay boyunca aç karna bir çay kaşığı kadar siyah hardal tohumu bir bardak su yardımıyla yutularak  uygulanır. Her akşam, akşam yemeğinden iki saat sonra da karabaş çayı tüketilir.

Siyah hardal tohumu, kükürt açısından zengin bir tohumdur ve aynı zamanda içinde izotiyosiyanatlar bulunmaktadır. Bu maddeler Raynaud hastalığına çok iyi gelmektedir. Raynaud semptomlarından biri olan ağrıyı da karabaş otunun ağrı kesici özelliği sayesinde kesebilirsiniz.

Karabaş çayı ise bir bardak kaynamış suyun içinde bir tatlı kaşığı karabaş otu ilave edilerek hazırlanır. 7 dakika daha kaynatılır ve soğumadan süzülür. Soğuduktan sonra tüketilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu